A vállalkozásfejlesztést is ösztönzi az egyetem

Egyre sokszínűbb eszköztárral ösztönzi a vállalkozásfejlesztést a Széchenyi István Egyetem. A lehetőségek a képzésektől az inkubációs iroda igénybevételéig terjednek, de a legjobb hallgatói csapatok akár jelentős befektetést is elnyerhetnek. A részletekről dr. Rámháp Szabolcsot kérdeztük.

Győr, 2020. január 9. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem régóta fontosnak tartja a hallgatói innovációk támogatását, a vállalkozásfejlesztés ösztönzését, amelynek több mint tízéves gyökerei vannak. Dr. Rámháp Szabolcs, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének adjunktusa kérdésünkre felidézte, hogy a folyamat a sikeres vállalkozókkal való találkozást lehetővé tévő Spinoff Klub létrehozásával, majd a Tudásmenedzsment Központ felállításával kezdődött. Ezt követően dr. Dőry Tibor elindította az Ötletből üzlet címet viselő választható tantárgyát, amely töretlenül népszerű a mérnökhallgatók körében, akiknek egy saját ötletből kiindulva kell a félév végére üzleti modellt készíteniük. A kurzus rendkívül gyakorlatias, amiben a docenst sikeres helyi vállalkozók is segítik példákkal, tapasztalatokkal.

Dr. Rámháp Szabolcs, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének adjunktusa.

Dr. Rámháp Szabolcs megemlítette a SZE Duó nevet viselő pályázatot, amelynek keretében egy oktató és két-három hallgató közösen kapott lehetőséget egy termék prototípusának elkészítésére. Félévente három támogatott projekt volt négy éven át pályázati és egyetemi saját forrásból, aminek köszönhetően több sikeres startupvállalkozás indult el. Az intézmény 2014-ben és 2015-ben egyhetes Kreatív Nyári Egyetemet rendezett, ahol hallgatói csapatok fejleszthették ki üzleti ötletüket dizájnerek, marketingesek és üzletfejlesztési mentorok segítségével. A program máig ható hozadéka, hogy az egyetem kapcsolatba került az azóta elhunyt Miskolczy Csabával, a Quantum Leap Innovációs és Iparfejlesztési Kft. tulajdonosával. A megkötött együttműködési megállapodás alapján a cég lett az egyetem hivatalos inkubációs partnere. Ennek eredményeként a 2017–2018-as tanévtől inkubációs workshopok kezdődtek, amelyeken a hallgatók egy ötlettel jelentkezhetnek, és képzést kapnak ahhoz, hogyan hozhatnak létre belőle piaci terméket. A Quantum Leap pályázati forrásból maga is befektetőként lép fel, de együtt dolgozik a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-vel is. Az utóbbi társasággal az univerzitás tavaly szintén együttműködési megállapodást írt alá, s a kontraktusnak ugyancsak részese lett a Startup Campus: ennek első gyümölcse ebben a szemeszterben egy olyan program volt, amelynek végén két hallgatói projekt nyert el 15 millió forintos befektetést.

A Quantum Leap inkubációs irodát is üzemeltet a győri campuson, ahová hallgatói csapatok pályázat útján kerülhetnek be, hogy fejlesztésükön dolgozzanak. Amennyiben ez befektetéssel zárul, van rá lehetőség, hogy székhelyhasználati jogot kapjanak az egyetemtől: jelentős presztízzsel bír, ha egy kezdő vállalkozás a Győr, Egyetem tér 1. címet jelentheti be a cégbíróságon. Közben újabb fejleményként elindult az Input program, amely képzésekkel, mentorhálózattal segíti az érdeklődőket, valamint lelkes önkétesek elkezdtek közösséget építeni, és Startup Szerdák néven rendezvényeket szervezni.

Dr. Rámháp Szabolcs a tervekről szólva kifejtette, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) ökoszisztéma-pályázatán elnyert támogatás segítségével újabb fontos lépéseket tudnak megtenni. Ezek egyike Spinoff Klub újbóli elindítása, amelynél a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarára és az általa képviselt vállalkozókra is számítanak partnerként. Létrehozzák az első egyetemi kockázatitőke-alapot is, ami befektetést alapozhat meg a hallgatók számára.

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.