A tizennegyedik akadémiai nap Győrött

(www.kisalfold.hu 2007.09.24.)

Győr - 1994-ben a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézménye és az Universitas-Győr Alapítvány az akadémiai év kezdetén, a győri felsőoktatás ünnepeként, Széchenyi István születési évfordulója alkalmából Akadémiai Napot rendezett.

Az idei, szeptember 24-én, hétfőn immár tizennegyedik alkalommal tartandó programok központi eleme a győri egyetem további fejlődése, a várossal, a térséggel kialakított gyümölcsöző kapcsolata lesz. A nap eseményeinek része a Széchenyi Magazin, az egykori széchenyis hallgatók számára készített kiadvány első számának megjelenése.

Az Akadémiai Nap a Széchenyi István Egyetem Szenátusának ünnepi ülésével 10 órakor az egyetem hangversenytermében (egykori zsinagóga) kezdődik. Dr. Szekeres Tamás rektor ünnepi köszöntője után doktorok avatása következik. Benjáminné dr. Szigeti Magdolna és dr. Kovács Gábor a közelmúltban sikerrel védték meg doktori (PhD) értekezésüket a Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskolájában. A rektori jogarra tett doktori eskü után a két jogi oktató átveszi PhD oklevelét.

Az egyetem Szenátusa a közelmúltban megalapította az Alkalmazott Mechanika Tanszéket. A tanszék vezetésével dr. Égert János egyetemi tanárt bízza meg a rektor, aki az ünnepi eseményen veszi át kinevezését.

A Széchenyi István Egyetem oktatási, tudományos tevékenységének, szakmai kapcsolatainak erősítéséért végzett munkát a „Pro Universitate" Díj ismeri el. A díj kuratóriuma két elismerést adományoz ebben az évben is. Orbánné Persa Krisztina, az egyetem Oktatásszervezési Csoportjának vezetője és Szemerey Loránd, az egyik legnagyobb hazai szállítmányozói cég tulajdonosa, az intézmény egykori hallgatója a díj idei kitüntetettjei. A Széchenyi István Egyetem oktatóinak és kutatóinak tudományos előrehaladását 2007-től az Universitas-Győr Alapítvány Hegedűs Gyula tudományos ösztöndíjjal is támogatja. Az 1 évre szóló ösztöndíjat első alkalommal dr. Pere Balázs egyetemi docens, a Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék oktatója részére adományozza az alapítvány. Az ösztöndíj díszoklevelét a névadó fia, ifjú dr. Hegedűs Gyula és a rektor adja át. Eredményes munkájuk elismeréseként három széchenyis oktató „Magyar Felsőoktatásért" emlékplakettet vehet át.

Dr. Baraczkáné dr. Nagy Mária nyugalmazott belügyminisztériumi államtitkár, dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet bíró, a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumának vezetője és Tóth Andor, a VASI Volán Zrt. vezérigazgatója címzetes egyetemi docensi cím adományozásáról szóló díszoklevelet vesz át.

Fél évszázaddal ezelőtt a Győri Állami Zeneművészeti Szakiskolában zeneiskolai zongora- és szolfézstanári képesítést szerzett Juhász Tiborné sz. Csirszka Mária, Petrics Lajosné sz. Krivácsy Emma, Udvarnoki Zoltán, Maráz Béláné sz. Varga Edit Gizella és Nagy Sándorné sz. Komlós Zsuzsanna. Kérelmük alapján az oklevelet kiállító intézmény jogutódja, a Széchenyi István Egyetem részükre aranydiplomát adományoz.

Az egyetem ez évben nyugdíjba vonuló oktatóit, munkatársait az ünnepi eseményen köszönti a rektor, majd Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket ad át.

A Széchenyi István Egyetem központi kollégiumát Prof. Dr. Hegedűs Gyuláról, az egyetem jogelőd intézményének alapító főigazgatójáról nevezik el. A névadó ünnepség, az emléktábla avatása 13 órakor a K/3-as kollégium földszintjén lesz.

A „10 éves a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium" programon az alapítók, egykori és mai tagok az eltelt egy évtizedről mondják el értékelő véleményüket. A 14 órakor kezdődő program helyszíne az „E" épület VIP terme.

A Phoenix Contact Kft. által adományozott mérőhelyeket 14 órakor az L4-3 laboratóriumban dr. Keresztes Péter egyetemi docens, az Automatizálási Tanszék vezetője avatja.

A hazai egyetemek zeneművészeti karairól, intézeteiből meghívott tanárok koncertje 15 órakor kezdődik az Egyetemi Hangversenyteremben (egykori Zsinagóga), 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.).

A Győri Egyetemi Zenekar hagyományos akadémiai napi koncertje az egyetemi hangversenyteremben 19 órakor kezdődik, vezényel Ménesi Gergely. A műsorban Kodály: Magyar rondó, Kodály: Nyári este és Liszt: A-dúr zongoraverseny szerepel. Szólista: Choi Insu zongoraművész, a győri Varga Tibor Zeneművészeti Intézet főiskolai docense.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.