A tésztahíd bírta a terhelést

(Forrás: www.kisalfold.hu, Tóth Gyula, 2007-04-12) 

Új rekord: túlszárnyalták a világbajnok eredményét.
Megdőlt az egyéni és egyetemi csúcs szerdán, a Széchenyi István Egyetemen ötödik alkalommal rendezett tésztahídépítő versenyen. A győztes hídépítő páros két nap alatt penne csőtésztából épített szerkezete 326,1 kilogramm terhelést bírt el.

Image

A győri egyetem Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézetének Hallgatói Önkormányzata ötödik alkalommal hirdette meg a tésztahídépítő versenyt. Az építményeket tegnap kora délután helyezték terhelés alá, a legjobban a Tótiván Aliz–Pozsonyi Norbert építőmérnök-jelölt páros hídja bírta: 326,1 kilogrammnál tört el. Ez saját tavalyi 318 kilogrammos rekordjukat és a kanadai világbajnokság győztese, Vida Balázs korábbi 325 kilogrammos egyetemi csúcsát is meghaladja.

A kiírás szerint a híd anyaga kizárólag a kereskedelemben kapható bármilyen száraztészta lehet, melyet a hallgatók tetszőleges ragasztóanyaggal rögzíthetnek egymáshoz. A tészta felületének legfeljebb 20%-át érheti ragasztó, a szálak teljes felületét tilos ragasztóval bevonni.

A rekorder párosból Pozsonyi Norbert a Kisalföld érdeklődésére elmondta, hogy az építéshez spagetti, makaróni az ajánlott alapanyag. Az egyik győri áruházban azonban rátaláltak a durumbúzából készült pennetésztára, most azt használták. A lényeg, hogy vastag csöves legyen. A páros tavaly megnyerte a házi bajnokságot, az országos megmérettetésen harmadikak lettek. Az idei országos bajnokságra május 25-én utaznak. S ha ott nyernek, indulhatnak a világbajnokságon.

Események

Szenátusi Ülés 2020. február 24. 14:00 - 16:00
Spin-off Klub 2020. február 24. 18:00 - 20:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.