A tartalom és a forma egysége – megújult az igazgatási épület

A magyar állam hamarosan megvásárolja a győri kekszgyári területet, és ingyenesen továbbadja a Széchenyi István Egyetemnek. Technológiai park épülhet ott. Hangzott el a megújult igazgatósági épületet bemutató ünnepélyes sajtótájékoztatón.

Győr, 2018. január 11. - SZEhírek

Megszépült, megújult, és az energiahatékonysága is javult az egyetem igazgatási épületének a most megvalósult 680 millió forintos KEHOP projekt I. ütemének köszönhetően, amelyről ünnepélyes sajtótájékoztatón informálták a nyilvánosság képviselőit. A beruházás a Széchenyi 2020 program részeként a magyar állam és az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg. A tájékoztatón az egyetem vezetése mellett jelen volt Kara Ákos és Simon Róbert Balázs államtitkár.

 

Tamándl László, Kara Ákos, Földesi Péter és Simon Róbert Balázs a megújult igazgatási épület előtt. 

 

„A tartalom és a forma egysége szlogen juthat eszünkbe erről a beruházásról, ami nemcsak energetikai fejlesztés volt, hanem széppé is vált az épület. Idén leszünk ötven évesek, az ingatlanparkunk fél évszázada épült, és az idő vasfoga már meglátszott rajta. Szép sorban megújult a campusunk, de arra ügyeltünk, hogy leges legutoljára kerüljön sor az igazgatási épületre. Mondván, hogy nem az az elsődleges szempont, hogy a rektor és a kancellár szép helyen, meleg szobában üljön. Amikor mindennel kész lettük, csak akkor kerültünk mi is sorra – mondta Prof. Dr. Földesi Péter rektor, megköszönve egyrészt a kormányzati támogatást, az államtitkári segítő hozzáállást az egyetemhez, másrészt a kollégák türelmét az építkezéssel együtt járó átmeneti kellemetlenségek miatt.

Dr. Tamándl László Pályázati Iroda vezető elmondta, hogy a projekt keretében az igazgatási mellett az E-épület újulhat meg. Homlokzati felújítás végeztek kétezer négyzetméteres felületen, hő- és vízszigetelték az épület tetejét, kicserélték a nyílászárókat, ami 163 ablakot jelent. Hatszáz négyzetméternyi árnyékolót szereltek fel, és lehetőség volt épületgépészeti, épületvillamossági felújításra is. Ennek keretében korszerűsítették a hőközpontot, és szabályozhatóvá tették a radiátorokat. A villamossági felújítás pedig a többi épülethez hasonló nagy napelemes rendszer kialakítását tette lehetővé, 37,2 kW teljesítménnyel. A 192 napelemmel évente 40 ezer kWh takarítható meg.

„A beruházás lényege volt az is, hogy nem csak esztétikusabb, korszerűbb lett az épület, hanem olcsóbbá is vált a működtetése. Ha megnézzük az elmúlt tíz év beruházásait, akkor a kormányzati döntéseknek köszönhetően közel kétmilliárd forint került a Széchenyi István Egyetem energiahatékonysági korszerűsítési beruházásaira. Tudatosan, lépésről lépésre fejlesztjük az egyetemet, és a következő országgyűlési ciklusban is kiemelt feladat lesz a győri egyetemfejlesztés. Jómagam is, továbbra is teljes erőbedobással szeretném segíteni a Széchenyi egyetemet, az a célom, hogy a vidéki magyar felsőoktatás harmadik legerősebb, legmeghatározóbb intézményévé váljon” – mondta Kara Ákos államtitkár.  

Simon Róbert Balázs államtitkár a Modern Városok programot említve bejelentette, hogy területvásárlással is segítik az egyetemfejlesztést. „A győri, kekszgyári területtel kapcsolatban rövidesen, várhatóan még ebben a hónapban születik egy kormánydöntés, ami szerint a magyar állam  megvásárolja a területet és ingyenesen továbbadja az egyetemnek a következő fejlesztések megvalósítására. Ott egy úgynevezett technológiai parkot alakítanak ki. Tehát mindenképpen szép és erős jövő előtt áll az egyetem, aminek a gazdálkodása is, a hallgatói létszáma is stabil” – mondta Simon Róbert Balázs, azt kívánva, hogy ezt a trendet hosszútávon tudják tartani a campuson. 

Események

Széchenyi Egyetemi Napok (SZEN) 2019. április 16. - 2019. április 19.
Munkaszüneti nap (Nagypéntek) 2019. április 19.
Fiatalok IstenTisztelete 2019. április 21. 20:00 - 21:00
Networkshop 2019 konferencia 2019. április 23. - 2019. április 26.