A SZESE a régió sportjának meghatározó központjává vált

 

Amerikai filmek sora szól az egyetemi sportról. Ahogy szinte háborúznak a tehetséges fiatalokért a campusok. A Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete negyvenöt év alatt a tengerentúlra jellemző intrikák nélkül vált a régió sportjának meghatározó központjává. Persze, film készülhetne például abból is, amikor az oxfordi egyetem evezősei „visszavágóra” érkeznek Győrbe. De erről majd később.

Győr, 2018. február 13. - SZEhírek

 

Ahogy a győri egyetem Testnevelési és Sportközpontját, úgy a SZESÉ-t is Gyömörei Tamás egyetemi docens irányítja. Az egyesületi szakosztályok gerincét az egyetem hallgatói, oktatói és kutatói alkotják. Félezer sportolójuk között ott vannak a világ legjobbjai is.  

 

Gyömörei Tamás vezetésével a SZESE félezer sportolónak ad otthont az amatőr szinttől a világ élvonaláig.

Győr a példája annak, hogy a profi sport és az egyetemi sport, az önkormányzat és a campus zökkenőmentesen együtt tud működni, ki tudja egészíteni egymást. A város viszi az Audival közösen a profi női kézilabdát, mi a második vonalban szereplő férfi kézilabdát és a férfi kosárlabdát.  A profi női kosárlabdacsapat amellett, hogy albérlője az egyetemi csarnoknak, az egyetemi női csapatunkat versenyezteti” – mondja a SZESE elnöke.

Az egyetemi bajnokságokban is kiválóan szerepelnek

A modell nyolc évvel ezelőtt a férfi kosárlabdával kezdődött. Két győri csapat versenyzett párhuzamosan, egymással a másodosztályban. Az „egyetem sportja a város sportja” stratégia mentén Gyömörei Tamás javaslatára akkor az a megoldás született, hogy a GYKC és a SZESE csapatait egyesítsék. Azóta az egyetem viszi az élcsapatot, az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC-t, a GYKC pedig az utánpótlást. A kosaras modellt követte a férfi kézilabda is, amely ugyan fiatalabb szakosztály az egyetemi sportban és az élsportban, mégis nagyobb bázist tudott kiépíteni, talán azért, mert mélyebb gyökerei, tradíciói vannak a városban. Miután az ETO férficsapata tönkrement, a győri férfi kézilabdázás az egyetem színeiben szerveződött újjá. Megkapták az ETO névhasználati jogát, és az Agrofeed ETO-SZESE csapata ma már komoly szurkolóbázissal játssza mérkőzéseit a Magvassy-csarnokban. A fiúknak nemcsak a szurkolói-, hanem utánpótlás bázisuk is nagyon erős. A győrszentiváni, az Apor, és a Krúdy iskolában sokan választják a kézilabdát a diákok közül.

Mindegyik SZESE csapatban sok egyetemi hallgató játszik, még a dobogós helyen álló férfi kézilabdában is nyolcan, a korábban itt végzett hallgatók mellett. Az erős szakosztályoknak köszönhető, hogy a Széchenyi Egyetem csapatai az egyetemi bajnokságokban is kiválóan szerepelnek. A kézisek dobogósok, női kosarasok pedig kivívták például az indulás jogát a European Universities Games rendezvényen, a portugáliai Coimbrában. A sportsikerekkel járó országos és nemzetközi hírnév számos hallgatót vonz csapainkba és az egyetemre.

Oxfordi és Széchenyis hajó a Mosoni-Dunán

Az integráció nemcsak a városi és egyetemi sport között zajlott le az elmúlt években. Amikor a Nyugat-magyarországi Egyetem győri, Apáczai-kara, és az óvári agrárkar bő két éve csatlakozott a Széchenyi Egyetemhez, a sportcsapataikat is hozták magukkal. A tanítóképzősök például a sakkot, a gazdászok pedig a tradicionális MOGAAC egyesületet. „A két, másodosztályban játszó sakkcsapat így egyesülhetett, és rögtön az első évben már egy osztályt feljebb is léphettek. Itt a szakosztályvezetőmatematika tanszékünk oktatója, dr. Balogh Tibor, a csapatvezető pedig a jogi karunkon végzett dr. Gyurkovics Bence. A negyven-öven játékosunk csaknem fele egyetemi hallgató. A sakknak is nagy hagyománya van nálunk, fél évszázada megy a műszaki felsőoktatási intézmények bajnoksága, tavaly éppen mi rendeztük”- mondja Gyömörei Tamás.  

A SZESE elnöke büszke triatlon szakosztályukra is, amit a kiváló sportember dr. Zakariás Géza vezet. Itt már kicsit nehezebb megoldani az utánpótlást, mert bár nagyon szép sportágról van szó, kevés fiatal vállalja fel az ezzel járó óriási erőkifejtést időben és edzésmunkában egyaránt. A dzsúdónál jutunk el oda, amit a bevezetőben is említettünk, a kisebbfajta rivalizáláshoz egy-egy versenyző megszerzéséért. A SZESÉ-ben versenyez Sipőcz Ricsi (edzője Gimes Nikolett), aki tavaly az EYOF-on is aranyérmes lett, és bejelentkeztek érte már fővárosi klubok is, de Gyömörei Tamásék szeretnék Győrben tartani. Ami pedig az oxfordi egyetem evezős nyolcasát illeti, valóban készülnek tavasszal Győrbe, hogy összemérjék erejüket a Széchenyi Egyetem hajójával a Mosoni-Dunán. Két éve, a Dunai Regattán a világhíres cambridge-iek és az oxfordiak egyaránt kikaptak a győriektől, és a tavaszi találkozó egyfajta visszavágóval is felérhet. A SZESÉ-nek ugyan nincs saját evezős szakosztálya, de az egyetemi hallgatók között a világ élvonalában versenyző evezősök is vannak. A nyolcas hajóban is válogatott szintű, profi csapat ül együtt Juhász Adrián irányításával. Természetesen mindannyian a Széchenyi István Egyetem hallgatói.

Rehabilitációs központot szeretnének a sporttelepen

Ami pedig a közeljövő várakozásait illeti, Gyömörei Tamás bízik abban, hogy a férfi kézisek dobogós helyen végeznek, a férfi kosarasok pedig az első nyolcban. A magas színvonalú sportnak köszönhetően a győri egyetemi csarnok tavasszal több, mint százmillió forintos beruházással új parkettát kap, és megújul a mosonmagyaróvári MOGAAC csarnok is. Az egyetem sporttelepével kapcsolatban is dédelgetnek nagyívű elképzeléseket. Rehabilitációs sportközpontot szeretnének létrehozni, amire egyrészt nagy lenne a piaci igény, másrészt összeköthető volna a Sporttudományi Tanszékkel, a Dr. Szakály Zsolt vezette rekreációs sportszakember képzéssel.  

Tervek tehát vannak, és megfelelő alap, a magas szintű élsport, a TAO pénzek átlátható, célirányos felhasználása, kiegyensúlyozott működés és együttműködés a várossal, a partnerekkel ahhoz, hogy mindez meg is valósulhasson. 

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.