A Széchenyi-egyetem rektort keres

(www.kisalfold.hu  2008.01.21.)

Győr - Az Oktatási Közlönyben a szakminiszter meghirdette a győri Széchenyi István Egyetem rektori pályázatát. A jelöltek még szűk két hétig gondolkodhatnak, a pályázat beadási határideje ugyanis január 31. A nagy kérdés: régi-új rektora vagy új rektora lesz-e az intézménynek?

Az egyetem szenátusa tavalyi ülésén fogadta el a pályázat részleteit, ennek egy pontját azonban az Oktatási és Kulturális Minisztérium felülírta. A szenátus kiírásában még az szerepelt, hogy főállásban a Széchenyi-egyetemen oktató jelöltet szeretnének látni rektorként, ezzel szemben a pályázat azt tartalmazza, hogy bárki pályázhat, aki magyar állampolgár, egyetemi szintű végzettsége és szakképzettsége van, határozatlan időre szóló, teljes munkaidejű egyetemi tanári kinevezéssel rendelkezik, kellő vezetői tapasztalata van, s legalább középfokú, C típusú nyelvvizsgával is bír. Vagyis kritériumként már nem szerepel az, hogy a leendő rektor a Széchenyi-egyetem oktatója legyen.

Egyetemi körökből származó információk szerint a minisztérium változtatásának nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani, a rektor személyéről ugyanis az egyetem szenátusa dönt, amit jogállamban a köztársasági elnök akceptálni szokott. Vagyis a szenátus akkor is érvényesíteni tudja akaratát, ha valamely kitétele a pályázatban nem szerepel.

A kérdés nem is az, hogy belső jelöltet választ-e az egyetem, ezt szinte biztosra veszik az intézményben, hanem az, hogy ki lesz a rektor.
A felsőoktatási törvény módosítása már lehetővé teszi, hogy a jelenlegi rektor, dr. Szekeres Tamás újra pályázzon, a korábbi hatvanöt éves felső korhatárt ugyanis eltörölték. Sokan őt szeretnék látni régi-új rektorként, mert az egyetem sikeres az irányítása alatt. Gazdálkodása stabil, sok hallgatója van, s komoly gazdasági háttér áll mögötte, multinacionális cégek előtt is, mint például az Audi, szaktekintélyt vívott ki magának.

Ahhoz persze, hogy Szekeres Tamás maradjon, pályázatot kell benyújtania, ennek hiányában a szenátus nem tud miről szavazni. Szekeres Tamást sokan kapacitálják a maradásra. Kérdésünkre, hogy pályázik-e, azt mondta, korainak tartja ennek felvetését.

Ami viszont már biztos, hogy dr. Rechnitzer János dékán pályázik. Igaz, ebből három éve sem csinált titkot, amikor elállt rektori pályázatától, mert úgy érezte, Szekeres Tamás tett annyit a Széchenyi-főiskola egyetemmé válásáért, hogy a rektori cím őt illesse. Csakhogy akkor még érvényben volt a felsőoktatási törvény azon passzusa, amely előírta, hogy a rektornak 65. éve betöltésekor le kell mondania. Időközben ezt törölték, ez azonban nem befolyásolja a professzort, aki kérdésünkre megerősítette, hogy most pályázik a rektori címre.

– Több embernek, több helyen elmondtam, s már három évvel ezelőtt sem titkoltam, hogy 2008-ban pályázom – fogalmazott Rechnitzer János. – Ha több jelölt van, több pályázó van, akkor az az egyetem rangját és méltóságát emeli, ha ez nemes versengéssel párosul.

Az új rektor a kiírás szerint augusztus elsejétől láthatja el feladatát, megbízatása 2013. július 31-ig szól.

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.