A STEM-re biztosan emlékezni fognak a lányok

„Lányok napja – mér(nők) az egyetemen” programra várták tegnap a középiskolás diákokat a campuson. A műszaki pályák iránt is érdeklődő lányok megerősítést kaphattak például abban, hogy ha a technológiai forradalomhoz kötődő reál szakirányok valamelyikét választják, biztosan jól fognak keresni, és több állást fognak felkínálni a számukra.

SZEhírek – 2018. április 27.


Kevesen érkeztek határozott jövőképpen, viszont sokan szereztek pozitív élményeket a képzésekről.

A "Lányok Napja" akció deklarált célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pálya előnyeiről. Sokan regisztráltak a laboratórium látogatásokkal gazdagított programra, a legtöbben a pápai Tür István Gimnáziumból érkeztek. Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes köszöntőjében beszélt arról, milyen fontos szerepet játszanak az egyetem életében a nők akár oktatóként, akár kutatóként, munkatársként vagy hallgatóként. Megismertetett a diáklányokkal egy fogalmat, amire biztosan emlékezni fognak, ez pedig egy angol mozaikszó, a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Ahogy fogalmazott, az ide tartozó, a technológiai forradalom terén fontos tudományterületeket képviselő szakmák fele szeretné orientálni a lányokat is az egyetem. Bizonyított tény ugyanis, hogy a STEM-szakmákban elhelyezkedő fiatalok 26 százalékkal többet keresnek, mint a másféle szakképzettséghez kötött munkaterületeken.

„Hogy ha van affinitásotok a műszaki területekhez, nemcsak többet fogtok keresni, mint a pályatársaitok, hanem két és félszer több állást fognak felkínálni a számotokra” – mondta Lukács Eszter.

A műszaki pályák iránt is érdeklődő lányoknak Szakálos Barnabás, a Szolgáltató Központ munkatársa beszélt közvetlen stílusban, fiatalos nyelven az egyetemi diákéletről, a képzésekről, majd a program a nemzetközi színvonalú egyetemi laborhálózat megtekintésével folytatódott.

 

Szakálos Barnabás beszélt a Lányok Napja program résztvevőinek a Széchenyis életérzésről.

 

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.