A piac magasra árazza a széchenyis diploma értékét: idén is jóval több a jelentkező

Összesen száztizenkétezren, tavalyhoz képest négyezerrel többen jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre hazánkban. Miközben az országos átlag alig négy százalékkal nőtt, a Széchenyi István Egyetemen jóval tíz százalékot meghaladóan emelkedett az összes és – ami igazán számít – az első helyes jelentkezők száma egyaránt. Dr. Kovács Zsolt főigazgatóval áttekintettük az impozáns széchenyis felvételi statisztikákat.

Győr, 2019. május 2. – SZEhírek, Nyerges Csaba

A jelentkezők július elejéig még változtathatnak a sorrenden, de az előző évek tapasztalatai alapján túl nagy eltérés már nem szokott lenni a most publikált és a végső adatok között. Az első helyes jelentkezés az igazán fontos az egyetemek számára, hiszen azokról szól, aki ténylegesen hozzájuk szeretnének menni. A Széchenyi István Egyetemen az összes és az első helyes jelentkezők száma is közel tizenöt százalékkal emelkedett. 

 

Dr. Kovács Zsolt szerint egy egyetem legfontosabb mutatója az, hogy az ott kiadott diploma mit ér a munkaerőpiacon. Fotó: Májer Csaba József

„Ez nagyon jó hír, mert országos szinten mindössze három-négy százalékos a növekedés. Tehát jóval az átlag felett vagyunk. Az alapképzésben kiemelkedik a műszaki informatika, valamint a gazdálkodás és menedzsment területe, ugyanígy jelentős az emelkedés a járműmérnöki és a gépészmérnöki szakokon egyaránt. Azt mondhatjuk, hogy a klasszikus műszaki szféra, illetve a közgazdasági terület erősödik tovább idén kiemelkedő mértékben. Egyébként minden más szakon nagyon jól állunk, csökkenés nem is igazán látszik sehol. Vagy tudjuk hozni a tavalyi számainkat, vagy emelkedünk. Ez azt jelenti, hogy szinte száz százalékban indíthatjuk is a meghirdetett szakjainkat.  Ráadásul idén már az BSc-n is tovább erősödhetnek angol nyelvű képzések, például a járműmérnököknél” – mondja Dr. Kovács Zsolt főigazgató.

A jelentkezők számának jelentős emelkedése nem egyszeri alkalom a Széchenyi István Egyetem életében, tavaly is tíz százalékos volt a növekedés, és a korábbi évekhez képest tovább nőhet a felvettek száma. Az országos átlag ennél jóval szerényebb, ami azt jelenti, hogy van egyfajta koncentráció a magyar felsőoktatáson belül, és az intézmények közötti versenyben jól teljesít a Széchenyi István Egyetem. Persze, a főigazgató szerint nagy kérdés lesz majd 2020 szeptembere, amikor már csak középfokú nyelvvizsgával vehetnek fel hallgatókat a felsőoktatásba. Ennek tükrében elképzelhető, hogy azok is most jelentkeztek, akik idén érettségiznek, és szeretnék végigvinni ugyan a technikusi képzést a középiskolában, de be akarják biztosítani a helyüket az egyetemeken.

„Azt gondolom, hogy a széchenyis brand folyamatosan, évről-évre felértékelődik. Aki csak eljön a győri campusra, nagyon meggyőző lehet számára akár a kollégiumi ellátás, akár a sportolási lehetőség, akár az oktatási infrastruktúra, a modern laboratóriumi hálózat. Minden, ami a hallgatói élethez szükséges, itt egy helyszínre koncentráltan adott, és komfortossá, ideálissá teszi a hallgatói éveket” – hangsúlyozza a főigazgató.  (Az ország legszebb campusát kereső szavazás második körében is a győri egyetem kapta a legtöbb szavazatot.)

Győrt és térségének gazdasági ereje sem elhanyagolható természetesen, hiszen a munka- és kereseti lehetőségek az ország minden részéből, sőt, külföldről is vonzanak ide fiatalokat. A Széchenyi-egyetem, különösen az integráció óta, szinte minden diszciplínában biztosít piacképes képzéseket. Nemcsak az alap- és mesterszakokon, valamint a doktori képzésekben, hanem a szakképzésekben is együtt lélegzik a digitális- és a társadalmi fejlődéssel, élethosszon át biztosítja a változásokhoz alkalmazkodó tovább- és átképzéseket. Ugyanígy vonzó életpályamodellt állít fel oktatói, kutatói számára is, akik egyrészt a nemzetközi tudományos életben is megállják a helyüket, másrészt a gyakorlattal, a helyi gazdasággal is gyümölcsöző kapcsolatokat építettek ki. Rendkívül szoros, különböző fejlesztési forrásokkal  támogatott ipari-vállalati-társadalmi együttműködések adnak inspiráló kihívásokat az egyetemi közösség számára, megalapozva a vállalkozói egyetemmé válást.

A Menedzsment Campus új épülete ad otthont a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karnak. Fotó: Kun Zoltán

„Az egyetemi vezetés biztos hátteret nyújt az oktatóknak, azért, hogy az oktatás mellett a tudományos területeken legyenek kiválóak, nemzetközi programokra készüljenek fel és a hallgatókkal kiemelt figyelemmel foglalkozzanak, nagy hangsúlyt fektetve a tehetséggondozásra. Ezt szolgálta a mintatantervi reform is, amellyel az oktatók leterhelését csökkentettük, hogy több idejük maradjon a tehetséges hallgatók felkarolására.  Kimondhatjuk azt is, hogy nemzetközi egyetemmé kezd válni a Széchenyi, rákerültünk például QS Rankings világtérképére, és az angol nyelvű képzések száma évről-évre látványosan nő” – emeli ki a főigazgató.

 „Fontos megjegyezni, hogy az oktatás színvonala is folyamatosan emelkedik. Jó visszajelzéseket kapunk a végzett hallgatóktól és a cégektől egyaránt. Nyilván egy egyetem legfontosabb mutatója az, hogy az ott kiadott diploma mit ér a munkaerőpiacon. A széchenyis hallgatók nagyon nagy százaléka már az oklevél megszerzése előtt, a szakmájában talál munkahelyet. Ez egy olyan fontos üzenet, ami láthatóan elért a középiskolásokhoz és a szüleikhez. A diploma mindenki számára nagyon komoly befektetés, és ha a megtérülésében gondolkodnak, akkor érdemes például a műszaki pályát, a STEM szakmákat (science, technology, engineering, mathematics) választani. Az egyetemen működő Mobilis Interaktív Kiállítási központ is segíti a diákokat az eligazodásban. Összességében azt mondhatjuk, hogy a hosszú évekkel ezelőtt elkezdett közös munkánk, a folyamatos építkezés mára beérett. Remélem, hogy ez a kivételesen jó tendencia hosszú távon is fenntartható lesz Győrben” – mondja Dr. Kovács Zsolt.

A Széchenyi István Egyetem számára közben nemcsak a hallgatói létszám növelése fontos, hanem az is, hogy a diákok lehető legnagyobb százalékát el is juttassa a diplomáig. Ezt szolgálja egy szerteágazó, releváns lemorzsolódás csökkentő program, vagy például az átjárási lehetőség a szakok között, ami persze nem jelenti azt, hogy ne ragaszkodnának az oktatásban a szükséges tudásszint eléréséhez.

„Az előző évhez képest a duális képzésben is nőtt meghirdetett helyek száma. Egyre több szakon és egyre több céges partnernél adódik lehetőség erre a népszerű képzésre, ahol gyakorlatilag már az első félévtől a soraikba fogadják a hallgatókat a cégek. Olyan plusz szakmai tapasztalatokat szerezhetnek így, amelyek még értékesebbé teszik a tudásukat. Beletanulnak egy céges kultúrába, a diploma megszerzésének másnapjától pedig már teljesértékű kollégaként állhatnak munkába. Az eddigi audis tapasztalatok ezt száz százalékban visszaigazolják” – mutat rá a főigazgató.

Események

Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.