A művészet ott lakik minden ember lelkében

Rendhagyó módon nem kiállítás megnyitó, hanem tárlatbontó ünnepség kísérte Csom Árpád, az egyedi sorsú fafaragó bemutatkozását az Apáczai Csere János Kar Cziráki kiállítóterében. Népszerű volt a kiállítás, sokan megnézték az egzotikus maszkokat, megvásárlásukkal pedig a művészt segítették.

Győr, 2018. április 6. – SZEhírek

Ifjú Csom Árpád az autizmus világnapjához kapcsolódva részleteket olvasott fel készülő regényéből édesapja kiállítás záróján az Apáczai-karon.

Tavasztól őszig kétkezi munkásként dolgozik a földeken, télen autodidakta fafaragó művésszé lényegül át a Káptalantótiban élő Csom Árpád. Egzotikus munkáiból Dr. Jászi Éva, a Gyógypedagógia Tanszék vezetője és Borbély Károly művésztanár rendezett kiállítást az Apáczai-kar Cziráki kiállítóterében. Ez volt a második alkalom, hogy a fából faragott, egyéni színvilágúra festett maszkok átléphették Káptalantóti határát. Rendhagyó módon nem a kiállítás megnyitásához, hanem a bontásához kapcsolták az ünnepséget a gyógypedagógusnak, pedagógusnak készülő hallgatók gyűrűjében. A meghatott alkotó ezzel a mondattal zárta be jelképesen a tárlatot: „Köszönöm, hogy megtiszteltétek jelenlétetekkel a faragásaim csodáját”. Merthogy azok maszkok, amelyek eddig nem keltek el, ugyan más folyosórészen, de kiállítva maradnak a karon, jelentette be Jászi Éva. Megvásárlásukkal segíthetik az alkotót és családját. Így ifjabb Csom Árpádot is, aki autista, és tehetsége van az íráshoz. A rendhagyó ünnepségen készülő regényéből olvasott fel részleteket a hallgatóságnak. Egy tizennyolc éves srác sorsáról ír, aki ugyanolyan, mint ő.

A méltató beszédekben elhangzott, hogy a festett maszkok és a készülő regény, apa és fia megnyilvánulása ugyan más-más eszközökkel, de példa arra, hogy a művészet valahol nagyon mélyen ott lakik az ember lelkében. Mindenkiében. Ha olyan környezetbe kerül, olyan hatások érik, a művészi én életre kel, kikívánkozik a testből, azt akarja, hogy megmutassa magát a világnak. Az Apáczai-kar pedig teret ad a művészi én kibontakozásának. Ezek a kiállítások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatói szavak nélkül is kommunikáljanak az alkotókkal. Olyan forrásokhoz juthatnak így, amikből bármikor meríthetnek életpályájuk, munkájuk során.

 

Sokan megnézték a maszkokat és eljöttek az ünnepségre is. Empátiával hallgatták az autista fiú felolvasását.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.