A KÜLFÖLDI HALLGATÓ A LEGJOBB REKLÁM

15 ezerrel több hallgatót szeretne a kormány öt év múlva a magyar felsőoktatási intézményekben. „A felsőoktatás minőségét az mutatja, hogyan tudnak külföldi hallgatókat az intézményeikbe vonzani” – hangzott el egy sajtótájékoztatón. Megnéztük, a megyei egyetemek mennyire népszerűek.

Zsenák-Kiss Szimóna

25 ezer külföldi hallgató tanul jelenleg az ország felsőoktatási intézményeiben, ezt a számot kívánja a minisztérium 40 ezerre növelni 2020-ra. A megyei egyetemek közel 20 ezer diákja között mintegy 500 külföldi van. Többségük magyar anyanyelvű, jellemzően Szlovákiából érkező fiatal, körülbelül százan vették távolabbról célba Győr-Moson-Sopront. 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) német, román, török és kínai fiatalokkal minden félévben találkozhatunk, de Oroszországból és annak utódállamaiból is jönnek ide tanulni – tájékoztatott Cseh Sándor rektor-helyettes. A turizmus-vendéglátás szak óráin ül a legtöbb külföldi, de népszerű a határon túliak körében az óvodapedagógus, a rekreáció és egészségfejlesztés, a geográfus, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás képzés és jelentős a számuk a doktori iskolákban is. 

A Széchenyi István Egyetemet Szlovákián kívül egyre többen választják a német és a spanyol fiatalok közül, de vannak hallgatók Franciaországból, Törökországból, Olaszországból, Lengyelországból és gyakran Afganisztánból, Líbiából és Algériából is – sorolta Kovács Zsolt igazgatásszervezési főigazgató. Hozzátette: műszaki képzéseket céloz meg a külföldiek többsége, de sokan hallgatnak közgazdasági képzéseket is.

A külföldi hallgatók költségtérítés fejében tanulhatnak itt (kivéve cserediákok), így nemcsak az egyetemek nemzetközi ismertségét növelik, hanem bevételüket is.  Az NYME intenzív marketingtevékenységet folytat Ázsiában és Afrikában, valamint Európa országaiban, de készülnek az angol és német nyelvű képzések számának növelésére is. 

A győri egyetemen két lengyel és két olasz hallgatót kérdeztünk arról, miért épp itt tanulnak. Győrbe vonz többeket az Audi nemzetközi híre, de azoknál is előnyben vannak a megyei városok Budapesttel szemben, akik kis városba vágynak. Többen hallottak már itt járt kortársaiktól Győrről, az itteni lehetőségekről és az egyetemről – ez a legjobb reklám. 

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap,, 2015. november 2,)

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.