A költségvetésről

Borkai Zsolt polgármester és Fekete Dávid alpolgármester mutatta be a február 21-én a közgyűlés elé kerülő 2014-es városi költségvetés tervezetét.

Az idei évi főösszeg 36,3 milliárd forint, ami mintegy 800 millió forinttal több a tavalyinál. – mondta el a polgármester a büdzsével kapcsolatban. A költségvetés a fejlesztésekre nyolcmilliárd forintot tartalmaz, nem számítva az állami finanszírozású beruházásokat, így például a multifunkcionális csarnok, vagy a városi uszoda építését.

Borkai Zsolt a bevételi oldallal kapcsolatban elmondta, a helyi adóbevételek mintegy 19 milliárd forintot tesznek ki, ebből az iparűzési adó tervezett bevétele 15,5 milliárd forint. Ez a szám magasabb a tavaly tervezettnél annak ellenére, hogy január 1-től az iparűzési adó mértékét 2 százalékról 1,8 százalékra csökkentette a közgyűlés. A polgármester úgy fogalmazott, a gazdaságélénkítő intézkedés révén nőhet a befektetési kedv, így az adóbevétel terén sem számítanak csökkenésre.

A kiadási oldalon kiemelt figyelmet kap az intézményrendszer magas színvonalú működtetése, a gazdaság további élénkítése és a már említett városfejlesztési feladatok is markánsan jelennek meg. A polgármester példaként említette a Dunakapu tér felújítását, ami 1,6 milliárd forinttal szerepel az idei büdzsébe, a 2,6 milliárdos Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos infrastrukturális fejlesztést, köztük a Radnóti út továbbépítését az 1-es főúthoz történő kikötéshez, illetve az új pinnyédi híddal kapcsolatos útépítéseket és az olimpiai központ közműmunkáit. Szintén fontos fejlesztés a győrszentiváni vonalút megépítése és a csatornarekonstrukció folytatása is. Európai uniós támogatással zajlik Újváros rehabilitációja, a Lüktető Belváros program keretében pedig számos győri sétáló utca és épület újul meg.

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester a fejlesztéseket sorolva elmondta még, hogy a ménfőcsanaki iskola bővítésére 120 millió forintot fordít a város, és a rendelő-felújítási program is folytatódik, a Kálóczy téri rendelőépület 140 millió forintból bővül, a gyirmóti pedig 45 millióból újul meg teljesen. A győrszentiváni óvodabővítés 200 milliós európai uniós támogatását az önkormányzat 220 millió forinttal egészíti ki. Az ipari park bővítése kapcsán folytatódik a Tibormajori út kiépítése, és az idén valósul meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer is. Az önkormányzat az idei évben is biztosítja a panelos pályázatokhoz az önkormányzati önrészt, mintegy 340 millió forint értékben, a hajléktalanszálló bővítésére pedig 220 millió forintot fordít a város.

A szociálpolitikai feladatokra 440 millió forint áll rendelkezésre 2014-ben, az élősport támogatására pedig 390 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A költségvetés tervezete innen elérhető!

Forrás: http://hirek.gyor.hu/cikk/a_koltsegvetesrol.html

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.