A kezdet és a vég a legjobb vidéki recepcióssal

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületével együttműködve immáron ötödik alkalommal rendezte meg a Young Talent Országos Gunst András Portásversenyt. A győri Famulus Business és Konferencia Hotel, a Széchenyi István Egyetem oktatószállodájának portása, Pósa Attila elnyerte a legjobb vidéki recepciós különdíjat.

Győr, 2018. november 29. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

A kétévente megrendezett verseny célja felhívni a figyelmet a szakmai tudás, a jó minőségű szolgáltatás fontosságára, lehetőséget nyújtani a fiatal szakembereknek szakmai jártasságuk, képességeik, készségeik bemutatására, s ezáltal szakértelmük megmérettetésére.

 

A legjobb vidéki recepciósnak választották Pósa Attilát.

Pósa Attila négy éve helyezkedett el a Famulus Hotelben, miután végzett a turizmus-vendéglátás szakon az egyetem Apáczai-karán. Már a diploma megszerzése előtt, a gyakornokként ott töltött idő alatt nagyon megszerette a házat.  A nívós kiszolgálást. A messze földön dicsért reggelit, a szép szobákat, változatos rendezvénytermeket, a hatalmas parkolót, a nagyon közeli belváros és a csend harmóniáját. 

Tökéletes frizurájú, mosolygós, elegáns úriember áll velünk szemben a pult másik oldalán. A múlt század húszas-harmincas éveinek életérzését sugározza, a dzsesszkorszak zeneiségét. Széles, teátrális mozdulatokkal él, testbeszéde kifejező, barátságos. Rögtön a bizalmunkba fogadjuk, ő is bennünket.  

„Nekem a recepció tetszett mindig a legjobban a vendéglátáson belül. Nagyon elegánsnak tartottam. Velünk találkozik először a vendég, mi segítünk megválaszolni a kérdéseit, és a kicsekkoláskor is tőlünk búcsúzik el. Mi vagyunk a szálloda arcai, és mi vagyunk a kezdet és a vég az itt töltött időt tekintve. Jelentőségteljesnek, fontosnak érzem a munkámat. A recepción keresztül áramlik az összes információ, mindent tudnunk kell a rendezvényekről, szolgáltatásokról,  árakról, hogy segíteni tudjuk a vendégeket. Egyféle információs központként működünk, de izgalmas, emberi oldala is van ennek a hivatásnak, amit külön szeretek” – mondja Pósa Attila.

A verseny ötven kérdéses teszttel kezdődött, mindenfajta kérdésre tudni kellett a választ, amit csak egy vendég kérdezhet a recepciónál nemcsak a szállással, hanem az országgal kapcsolatban is. Huszonketten jutottak az elődöntőbe, ahol szituációs helyzeteket kellett megoldani egy komplett recepciós pult mellett. Innen már csak hét embert választottak ki az utolsó körbe, és a döntősöknek még komplikáltabb szituációt kellett megoldaniuk, természetesen angolul. Az ügyfeleket profi színészek játszották. A valóságban persze minden vendég aranyos és kedves, itt viszont előfordult egy-egy hepciás kuncsaft. Egy amerikai sztárt kellett segíteniük, miközben rajongók akaszkodtak rá, e-mailt is kellett írni ezalatt, és elmagyarázni egy másik vendégnek, hogy mi történt a kabátjával mosás közben. Akár csak egy több szálon futó, pörgős amerikai vígjátékban.

„Élvezetes volt. Az látszott, hogy egy ilyen bonyolult szituációban a  fővárosi, ötcsillagos szállodák munkatársai edzettebbek, az eszköztáruk is gazdagabb, de a vidéki recepciósok közül a legjobbnak választottak” – mondja Attila, aki imádja Győrt, és a jövőjét is még jó ideig a Famulusban tervezi. Persze, egy vendéglátósnak nem árt, ha világot lát, ő is vágyik rövidebb kalandokra a nagyvilágban, de szeretne utána hazatérni. A nagy álma egy ötcsillagos szálloda, vonzónak tartja a különleges vendégkörét, eleganciáját. „Persze, mindig tudni fogom, hol vannak a határok, hiszen Hegyesmalomban születtem” – mondja búcsúzóul a ma már Győrben élő fiatalember.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00