A jövő oktatásáról az akadémiai napon

(www.kisalfold.hu 2007.09.24.)

Győr - Új módszerek a tömegessé vált oktatás kihívásainak ellensúlyozására, mesterképzés, radikális változások a kutató-fejlesztő munkában. A jövőt csak a minőségi oktatás jelentheti – hangzott el a Széchenyi István Egyetem akadémiai napjának megnyitóján.

A győri Széchenyi István Egyetemen, s jogelődjében, a közlekedési műszaki főiskolán csaknem negyven év alatt több tízezer hallgató szerzett oklevelet. A képzési kínálat folyamatosan a társadalmi-gazdasági igényeknek megfelelően bővült, s most is újabb kihívásokhoz kell igazodni – egyebek között erről beszélt tegnap az egyetem ünnepi nyilvános szenátusi ülésének megnyitóján, a már tizennegyedik alkalommal megrendezett akadémiai napon dr. Szekeres Tamás rektor.

Szólt például arról, hogy az elmúlt években – úttörőként a felsőoktatásban – jelentős lépéseket tettek az elektronikus távoktatás bevezetésére, 120 hallgató már sikeresen záróvizsgázott is így közlekedésmérnöki szakon. Az idei tanévben két szakon (mechatronika, mérnök tanár) megkezdődött a mesterképzés. A munkaerőpiacon egyre növekszik a jól képzett mérnökök iránti kereslet. Mint a rektor mondta: megkockáztatja a feltevést, hogy néhány éven belül már szinte semmiben sem fog hasonlítani az egyetemi élet, a hallgatók és oktatók közös munkája a mai mindennapokra.

Az egyetem jövőjét csak a minőségi oktatás jelentheti - szögezte le dr. Szekeres Tamás.

Elismerések, díjak

Az akadémiai napon az egyetem hangversenytermében (volt zsinagóga) doktorokat avattak: Benjáminné dr. Szigeti Magdolna és dr. Kovács Gábor sikerrel védték meg PhD-értekezésüket, ünnepélyesen letették a doktori esküt. Itt vette át alkalmazott mechanikai tanszékvezetői kinevezését dr. Égert János egyetemi tanár. Pro Universitate Díjban részesült Orbánné Persa Krisztina, az egyetem oktatásszervezési csoportvezetője és Szemerey Lóránt, az egyik legnagyobb hazai szállítmányozási cég tulajdonosa, az intézmény egykori hallgatója.

Idéntől az egyetem oktatóinak és hallgatóinak tudományos előrehaladását az Universitas – Győr Alapítvány Hegedűs Gyula tudományos ösztöndíjjal is támogatja. Ezt most dr. Pere Balázs egyetemi docens (gépszerkezettan és mechanika tanszék) vehette át ifjú dr. Hegedűs Gyulától.

Három széchenyis oktató Magyar Felsőoktatásért emlékplakettben részesült. Címzetes egyetemi docensi címet kapott dr. Baraczkáné dr. Nagy Mária nyugalmazott belügyminisztériumi államtitkár, dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet bíró, a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumának vezetője és Tóth Andor, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója.

Aranydiplomások, nyugdíjasok

A fél évszázaddal ezelőtt a Győri Állami Zeneművészeti Szakiskolában tanári képesítést szerzetteknek a jogutód Széchenyi-egyetem aranydiplomát adományozott. Ugyancsak a tegnapi ünnepi események köszöntötték az idén nyugdíjba vonuló oktatókat, munkatársakat.

Kollégiumi névadó

Az egyetem központi kollégiumát prof. dr. Hegedűs Gyuláról, a jogelőd intézmény alapító főigazgatójáról nevezték el. A névadó ünnepségen emléktáblát is avattak a kollégium földszintjén.
Az akadémiai nap eseményei között a tízéves Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium alapítói, egykori és mai tagjai találkoztak. Az egyik egyetemi laboratóriumban a Phoenix Contact Kft. által adományozott mérőhelyeket dr. Keresztes Péter egyetemi docens, az automatizálási tanszék vezetője avatta fel.

Az akadémiai nap hagyományosan a Győri Egyetemi Zenekar koncertjével zárult.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.