A jövő mérnökei a jövő autóin

(Forrás: www.gyorihet.hu)

Másodszor rendeztek a Széchenyi-egyetemen tréfás-komoly versenyt olyan autómodellek számára, melyeket egyetemisták építettek. A megmérettetésre ezúttal is olyan csapatok jelentkezését várták, amelyek tagjai vállalták egy alternatív energiaforrás felhasználásával működtetett jármű megtervezését, elkészítését, és azzal a versenyen való részvételt, mondta el Petis László, a rendezvény fõszervezõje.
A megépítendõ jármű általános jellemzõi: túlnyomórészt újrahasznosított anyagból készüljön, alternatív energiaforrással működjön, üzemeltetése gazdaságos legyen. A pályázatnak tartalmaznia kellett a jármű műszaki leírását és fõtervét. A jármű megtervezésében csak a csapat tagjai vehettek részt, a modell megépítéséhez külsõ segítséget is igénybe vehettek.

A szervezõk célja, hogy a versenyen indulók számára egy olyan lehetõséget biztosítsanak, melynek során innovatív ötleteik megvalósulhatnak. A megmérettetésre készített modellek akár egy késõbbi tudományos tevékenység vagy szakmai fejlesztés alapjai is lehetnek.

A futam a gyõri egyetem parkolójában a járművek bemutatásával, a pályán való tesztelésükkel kezdõdött. A versenyzõknek kategóriától függõen 300 és 600 métert kellett megtenniük a Széchenyi István Egyetem parkolójában. A pálya magában foglalt minden olyan nehézséget, amivel akár nagyvárosokban is találkozhatunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy körforgalomban kellett menniük, s szlalomozniuk is kellett a versenyzõknek.

Ez utóbbi nem mindenkinek sikerült, miként az autószalonokat idézõ prezentációval jelentkezõ „Overburn” nevezetű járműnek sem, mert kormányműve a start után pár méterrel megadta magát, és a gyönyörű kék műszõrme karosszériás (!) autó így nem szerzett elismerést építõinek. Nem úgy a Hornyák Csaba tervezte és vezette „Hupercar”, amely a Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont színeiben indult. Nevében a „hu” szótag arra a humán erõforrásra utal, amivel az elektromos jármű akkumulátorait kerékpárhoz hasonló tekeréssel feltölthetik.

A sajtó képviselõi is kipróbálhatták a járműveket, majd a már sorozatgyártású alternatív járművek bemutatóján láthattuk a Honda Civic Hybrid, a Lexus GS 450h, a SAAB Bioetanol nevű modelljeit.

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.