A győri építészképzés díjai

(www.hircity.hu, 2010.03.23.)

Stein Júlia és Tátrai Ádám makettja
A Magyar Nemzeti Galéria „A” épületének fogadótereire kiírt hallgatói pályázaton a Széchenyi István Egyetem építész képzésének hallgatói első, megosztott második és megosztott harmadik díjat nyertek.
A szakmai zsűri egyhangú döntése alapján első díjban, 250.000 Ft-ban részesült a tatabányai, a helyi Bárdos László Gimnáziumban érettségizett Stein Júlia és a győri, a helyi Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban érettségizett Tátrai Ádám által közösen készített pályamű. A két második díj egyikét 200.000 Ft-os pénzjutalommal a kesztölci, a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Gimnáziumban érettségizett Kozma Zoltán György és a győri, a helyi Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett Mózes Ádám alkotta csapat kapta. A zsűri a két harmadik díj közül az egyiket 100.000 Ft-tal a győrújbaráti, a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett Szalánczi Donát és Geiszelhardt Júlia alkotta csapatnak ítélte.

A díjak átadása 2010. március 30-án, kedden 14 órakor lesz a Magyar Nemzeti Galéria „B” épületének földszinti előadótermében. (1014 Budapest, Szent György tér 2.).

A Széchenyi István Egyetem építész képzésének meghatározó személyisége, dr. Czigány Tamás egyetemi docens, az Épülettervezési Tanszék vezetője kapta a 2009. év végén odaítélt Kotsis Iván Emlékérmet. A Kotsis Iván-érmet 1989-ben a Magyar Építészek Szövetsége alapította a névadó tanítványai és tisztelői javaslatára, melyet "a szakma fair play-díjának" neveznek.

Dr. Czigány Tamás Győrben született, s a helyi bencés gimnáziumban érettségizett. Építészmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett 1980-ban, és Győrben kezdett dolgozni. 1984-ben a Mesteriskola hallgatója lett, mestere Jurcsik Károly lett.

1990-ben tervező társakkal, négyesben első díjat nyertek az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont pályázaton, művét 1994–ben Pro Architektura-díjjal ismerték el. 1993-tól külsősként oktatni kezdett a Széchenyi István Egyetem jogelődjén. 2002-ben megtörtént az ötéves építészképzés győri akkreditációja, s 2003-tól egyetemi docensként folytatta oktató munkáját. Ekkor készült el tervei szerint Pannonhalmán a borászat, amelyet 2005-ben Pro Architektura-díjjal tüntettek ki. 2008-at az építészet és az építészoktatás sikeres évének nevezhetjük: Czigány Tamás és Bodrossy Attila munkálkodása eredményeként megvalósulhatott a Széchenyi István Egyetem Építész Műteremháza.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.