A duális felsőfokú képzés egy életre szóló lehetőség

Április 30-ig választhatnak duális gyakorlati helyet a győri Széchenyi István Egyetem duális felsőfokú képzésére felvételiző hallgatók. A magas színvonalú, gyakorlatorientált képzés során modern szakmai és elméleti ismeretekre tehetnek szert az egyetemisták, akiket a diplomaátadók után rendszerint állásajánlatokkal marasztalnak a partnercégek.

Győr, Mosonmagyaróvár, 2020. március 25. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

A Széchenyi István Egyetemen (SZE) idén már egytucatnyi szakon indult el a duális felsőfokú képzés. „Magyarországon nem sok felsőoktatási intézményben ilyen színes a képzési paletta. Kuriózum, hogy a Széchenyin tizenkét szakon is választható ez a továbbtanulási forma” – húzta alá Májer Eszter Petra, a SZE Szolgáltató Központjának vezetője. Felhívta a figyelmet, hogy a felvételizőnek április 30-ig ki kell választaniuk a kínálatból a preferált három céget. „Az űrlapkitöltés elektronikus. Az ipari partnerek listájáról a www.felveteli.sze.hu honlapon lehet tájékozódni. Itt feltüntetjük a gyakorlati helyet biztosító vállalatokat: róluk részletes leírást is olvashatnak a jelentkezők. Ezenkívül érdemes követni a Széchenyi István Egyetem Facebook-oldalát, mert a duális képzések mellett ott a partnereket is bemutatjuk” – tájékoztatott a részletekről a központvezető. „A SZE duális felsőfokú képzése attól duális, hogy a gyakorlati ismeretek elsajátítása az egyetemen kívül, a képzési idő jelentős részében a partnercégek telephelyén történik” – magyarázta.

Április 30. után a vállalatok interjúra hívják a jelentkezőket, akiket egységes szempontrendszer szerint értékelnek. Az elért pontok és a megjelölt sorrend alapján dől el, végül melyik cégnél kap lehetőséget a felvételiző, aki az értékelést még a júliusi sorrendmódosítás előtt megkapja, ezek alapján van még lehetősége változtatni. Az egyetem minden, a képzésre felvételt nyert hallgatónak biztosítja az elhelyezkedés lehetőségét, pótfelvételire is van mód.

A duális képzés végén a vállalati partnerek tapasztalt, kiképzett munkaerőt kaphatnak.

„A diákoknak érdemes olyan cégeket választaniuk, amelyek lakhelyükhöz közel vannak, és amelyek kötelékében hosszú távon el tudják magukat képzelni” – javasolta dr. Nagy Szilvia, a villamosmérnöki alapszak szakfelelőse. A praktikus tanácsok mellett elmondta: „Nagy előny, hogy a legtöbb hallgató a duális képzés végéig motivált marad, szoros kapcsolatot épít ki az ipari partnerrel, akinél a duális gyakorlatát tölti. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a már végzett villamosmérnökök jelentős része amellett, hogy mesterképzésre jelentkezett, a partnercégeknél maradt gyakornokként vagy főállású munkaerőként”.

„Ez egy életre szóló lehetőség. Mindent szeretek ebben a képzésben. Olyan dolgokat tanulhatok itt, amiket az egyetemi tanulmányaim során is tudok használni. Nem egyszer fordult már elő, hogy könnyedén és gyorsan készültem fel a vizsgáimra, mert az elméletet a gyakorlati munkám során elsajátítottam. Büszke vagyok rá, hogy iparban dolgozó szaktekintélyektől tanulhatok. Emellett ösztöndíjat is kapok, amely mellé pályázhatok a minden állami ösztöndíjas hallgatót megillető juttatásokra is” – szedte össze érveit a Széchenyi-egyetem duális képzései mellett Vas Alexa Zsófia duális gépészmérnöki alapszakos, másodéves hallgató, aki az AUDI HUNGARIA Zrt. szerszámgyárában dolgozik tanulmányai mellett.

 

Vas Alexa Zsófia: Büszke vagyok rá, hogy iparban dolgozó szaktekintélyektől tanulhatok. Fotó: Májer Csaba József

Szendrő Miklós a SZE járműmérnöki alapképzésében vesz részt harmadik éve. „A gyárlátogatás során az Audi Hungaria ígéretes gyakorlati helynek tűnt, ami később be is igazolódott. Modern, innovatív környezetben tölthetem munkaidőmet, a kollégák segítőkészek és rengeteget tudtam tőlük tanulni. A szakterületem rugalmas, illetve a vállalat és az egyetem közti együttműködés jó, az ügyintézés gördülékenyen zajlik” – osztotta meg tapasztalatait a szakmai fejlődését szem előtt tartó egyetemista.

 

Szendrő Miklós

„A közlekedésmérnöki szak az egyik legrégebbi az intézményben. Én még emlékszem rá, hogy a régi főiskolai tanterv erőteljesen gyakorlatorientált volt. Meglátásom szerint a duális képzés ennek a modern verziója. Esetünkben egyébként a cégek igénye hívta életre a képzést, hiszen a szakon tanuló hallgatók versenyképes tudást szereznek, szükség van a szakértelmükre. A gyakorlat lehetősége hallgatóink körében növeli a szak vonzerejét, vállalati partnereink pedig a duális képzés végén tapasztalt, kiképzett munkaerőt kaphatnak” – mondta dr. Horváth Balázs dékán, a közlekedésmérnöki alapszak szakfelelőse.

Dr. Szép János, az építőmérnöki alapszak vezetője szerint pedig a szak partnercégével azért is könnyű az együttműködés, mert a képzést a vállalat részéről volt széchenyis hallgató koordinálja. „Hallgatóink ellenőrzött körülmények között, órarendjükkel összeegyeztethetően dolgozhatnak. Partnerünk elégedett a diákokkal, akik számára minden lehetőség adott, hogy oklevelük megszerzése után a gyakorlati helyükön kössenek munkaszerződést” – fejtette ki a tanszékvezető.

 

Képzési paletta

A Széchenyi István Egyetem 2020 szeptemberében a következő szakokra felvételt nyerő hallgatók számára indít duális képzést: építőmérnöki Bsc, gazdaságinformatikus Bsc, gépészmérnöki Bsc, járműmérnöki Bsc, járműmérnöki Msc (angol nyelven), közlekedésmérnöki Bsc, logisztikai mérnöki Bsc, mérnökinformatikus Bsc, mezőgazdasági mérnöki Bsc, szociális munka Ba, turizmus-vendéglátás Bsc, villamosmérnöki Bsc.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.