A diplomás ápolók itthon találnak boldogulást

Miközben a nővérek elvándorlása, külföldi munkavállalása és a kórházak kiüresedése táplálta a közbeszéd egy részét, bíztató tény, hogy a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karán végzett diplomás ápolók 85-90 százaléka már itthon keresi és találja meg a boldogulását. Az egyetem fiatal kara szépen fejlődik, és nagy terveket sző.

Győr, 2018. január 8. – SZEhírek

Az egyik indok, amiért dr. Nagy Sándor, a megyei kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa felkerült 2016-ban az egyik gazdasági magazin TOP 100 legjobb magyar orvos listájára, az elismert klinikai teljesítményen túl éppen az volt, hogy (akkor) tíz éve igazgatta a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetét. Azóta az egészségtudományi és a sporttudományi képzést összevonták a Széchenyi István Egyetemen, és a tanszékvezető egyetemi docenssel már mint az Egészség- és Sporttudományi Kar dékánjával beszélgetünk.

 

Dr. Nagy Sándor dékán szerint elvárás lett a magyar egészségügyben a diplomás ápolók alkalmazása.


Az új kar alig másfél éves eddigi történetében sikerült szinte megduplázni az oktatói és a hallgatói létszámot. Újratervezték, megújították a képzési palettájukat, változtak az óraszámok, a kredittartalom, hogy a hallgatóság a legrugalmasabb és a legkiválóbb minőségű képzéshez juthasson. Tavaly ősszel már új tantervvel indultak, megújult oktatói gárdával. 

„A diplomás (BSc) ápoló képzés értéke és helye az egészségügyi ágazatban néhány évvel ezelőtt még nem volt pontosan definiálva. Ma viszont már egyértelműen azt tudom mondani, hogy elvárás lett a magyar egészségügyben is a kvalifikált, diplomás ápolók alkalmazása. Egyszerűen azért, mert a létszámhiánnyal küzdő orvostársadalom is igényli azt, hogy olyan támogató egészségügyi személyzet álljon mellette, amely a betegek szakszerű, biztonságos ellátását garantálni tudja” – mondja Nagy Sándor, hangsúlyozva, hogy végzett ápolóik számtalan szakmában és szakterületen tudnak itthon is elhelyezkedni.

A kar Egészségtudományi Tanszékén ápolás és betegellátás, valamint egészségügyi szervező alapszakokra várják a jelentkezőket. Az Ápolás-betegápolás alapszak két irányba ágazik tovább, részben diplomás ápolókat képeznek, részben diplomás szülésznőket. És az alapszakon túl egy rendkívül kurrens és országosan is egyedülálló szakirányú továbbképzési szakot is indíthattak szeptembertől. „Széleskörű, országos szakmai konszenzus eredményeként Győr kapta meg a lehetőséget a Szülészeti-nőgyógyászati szonográfus továbbképzési szak elindításához. Az érdeklődés óriási, hiszen tíz éve nem volt már ilyen képzés Magyarországon, miközben vészesen csökkent a kórházakban az ilyen végzettségű szakemberek száma” – mondja a dékán.

A kar másik, Sporttudományi Tanszékének pedig az lehet az egyik védjegye, hogy immáron nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók között is büszkélkedhet világbajnok, profi sportolókkal. Legutóbb például a 2006-os év profi boksz világbajnokát, Faragó Beatrixet „igazolták le” az oktatói csapatba. „Kimagasló sportteljesítmény mellett a felsőfokú tanulmányok folytatása nem könnyű feladat, de sok kiváló sportolónkban megvan az igény, hogy továbbtanuljon, és diplomát szerezzen. Az általunk kínált képzések, a Sport és rekreaációszervezés (BSc), valamint a Rekreációszervezés mesterképzési szak tőlük sem állnak távol. Nem véletlen, hogy a hazai élsportolók egy része is a Széchenyi István Egyetemet választja” – sorolja büszkén Nagy Sándor.

A kar gyakorlati képzőhelye természetesen a Petz Aladár Megyei Oktatókórház, és a győri kórház kiváló klinikai orvosgárdájának, professzori körének sok tagja az oktatásban is aktív szerepet vállal. „Tegyük hozzá, hogy nem csak az oktatásban, hanem a kutatásban is. A győri egyetem egyik nagy előnye, hogy multidiszciplináris képzést nyújt, kilenc kar, kilenc különféle szak- és tudományterület támaszkodhat így egymásra. Orvosprofesszoraink kutatásait is segítik a többi kar kutatói. Hiszen a modern orvostudomány ma már fejlett informatikai támogatást igényel, a sebészetet bonyolult műszaki eszközrendszerek segítik, és elég megnézni egy korszerű művégtag összetett technológiai hátterét, hogy a biorobotikáról már ne is beszéljünk. Ha pedig már itt tartunk, el is érkeztünk az egészségügyi mérnökképzés elindításához. Az alapokat már lefektettük, és szeretnénk a jövőben olyan mérnököket képezni, akik innovatív orvosi berendezéseket gyárthatnak, üzemeltethetnek, fejleszthetnek. Ugyanígy ipari együttműködéseket tervezünk medikális gyártókkal. Kutatásokban, fejlesztésekben szeretnénk együttműködéseket kötni orvosi műszerek gyártása terén. Terveink között szerepel az is, hogy mesterképzést indítsunk az ápolóknak. Szeretnénk létrehozni doktori iskolát, tovább erősíteni az oktatói gárdát, és kiszélesíteni a kutatói munkát” – sorolja az ambiciózus célokat Nagy Sándor. Arra pedig, hogy ezek biztosan meg is valósuljanak, a kar és a Széchenyi István Egyetem közössége maga a garancia. 

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00