A cserekapcsolatok haszna a karrier során kamatoztatható

(forrás: Rimányi Zita, www.kisalfold.hu, 2009.03.16.)

Győr - Tíz országból vendégeskednek jelenleg hallgatók a győri Széchenyi István Egyetemen. Ez azonban nemcsak nekik előnyös, hanem az ide járó magyar fiataloknak is. A cserekapcsolatok haszna pedig a későbbi karrier során jól kamatoztatható.

Egy hazájuktól távolabb eső, Európa középső részén lévő országot akartak megismerni, ezért választottak magyarországi felsőoktatási intézményt azok a spanyol hallgatók, akik jelenleg a győri egyetemre járnak. Sara del Pozo Lucas, Cristina Granados Álvarez és Raquel de la Fuente Cruz lapunknak elmondta: ideutazásuk előtt nagyon keveset tudtak a régióról. Építészetet tanulnak, így főként a belváros szépségeit dicsérik, a házakról rengeteg fotót készítettek. Örülnek, hogy a spanyoltól eltérő győri építészetoktatás révén bővíthették látásmódjukat. Főképpen pedig azért hálásak, mert az oktatóktól külön figyelmet, sok segítséget kapnak. Az övék persze csak három vélemény a külföldi hallgatóké közül, ugyanis a Széchenyi már évek óta részt vesz az uniós Erasmus-programban, ami ösztöndíjat nyújt a külföldi részképzéshez. Ennek keretében már mintegy ötszáz európai hallgató vendégeskedett itt. A mostani félévben huszonhat más országból érkezett fiatal tanul náluk és még hat érkezik, igaz, egy részük más csereprogram segítségével a kontinensen túlról. Így tíz ország képviselteti magát: Brazília, India, Kína, Bulgária, Litvánia, Francia-, Német-, Spanyol-, Észt- és Olaszország.
 

Az Erasmus-program keretében Győrben tanuló spanyol hallgatók: Sara del Pozo Lucas, Raquel de la Fuente Cruz és Cristina Granados Álvarez.
– Több éve gördülékenyen történik a külföldi diákok fogadása, a hazaiak külföldre segítése, többek közt azért is, mert a visszatérő hallgatók beszámolói pontos útikalauzt jelentenek az őket követőknek. Még arról is, hogy a Széchenyivel kapcsolatban álló európai egyetemeken mit hol tudnak megvenni, melyik oktató miben a legjobb – mondta el lapunknak Bulla Miklós professzor, a Széchenyi-egyetem Erasmus-koordinátora és arról is beszélt, hogy akik az Erasmust nem használják ki arra, hogy egy-egy félévet külföldön tanuljanak, azok számára az idegen nyelv gyakorlására jó lehetőséget nyújtanak az itt vendégeskedő fiatalok. Őket a magyar diákok mentorként segítik, így baráti, szinte unokatestvéri kapcsolatba kerülnek velük. A professzor szerint még a megszerzett krediteknél is többet ér, ha külföldön a magyar hallgatónak egy számára új közegben muszáj egy tanult nyelven boldogulnia az élet apró-cseprő dolgaiban is. Emellett az Erasmus révén a legtöbben személyes kapcsolataikat tudatosan bővítik, s Bulla Miklós szerint ez még a megszerzett tudásnál is fontosabb lehet a későbbi karrier során.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.