600 milliós beruházás az egyetemen

(www.kisalfold.hu 2007.10.10.)

Győr - Pályázaton nyert pénzből és saját erőből összesen 600 millió forint értékű fejlesztés zajlik a győri Széchenyi-egyetemen. Építészműhely épül, negyedmilliárd forintot pedig az informatikai hálózat fejlesztésére fordítanak.

– Elvünk, hogy mindennap kell valami tenni a városért – mondta bevezetőül dr. Szekeres Tamás rektor a Széchenyi István Egyetem minapi sajtótájékoztatóján, amelyen az intézményben folyó, 600 millió forintos beruházás jelenlegi helyzetét ismertették.

Az egyetem a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) pályázatán 540 millió forintot nyert, ehhez saját forrá-
saiból tett 60 milliót.

A beruházás két részből áll. Az egykori főiskola mára már használaton kívülre került kompresszorházát átalakítva modern építészműhelyt hoznak létre, teret, találkozási lehetőséget adva nemcsak az egyetem hallgatóinak, hanem a város vagy a régió építészeinek is. Másrészt, mintegy 260 millió forintból, az egyébként most sem korszerűtlen informatikai hálózatot bővítik, teszik alkalmassá a gyorsan változó igények kielégítésére. (A létesítményről lapunk július 24-i számában írtunk részletesen „Black box": Bemegy a hallgató, kijön az építész címmel.)

Elvárás az év eleji befejezés

A pályázati pénz (108 milliós állami támogatás, 432 millió forint pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alapból) pontos felhasználására cselekvési programot kellett készíteni, a végrehajtást pedig rendszeresen ellenőrzik, tették ezt legutóbb október negyedikén – mondta el Lipi László, az egyetem főmérnöke, projektmenedzser. A közbeszerzési eljárás után, a kiviteli tervek elkészültével már megkezdődhetett maga az építés is. A kivitelezők jól haladnak, de az egyetem el is várja, hogy a jövő év elején megtörténhessen a műszaki átadás.

Szerverfarm és tűzfalak

A beruházás másik részéről, az informatikai fejlesztésről dr. Létray Zoltán docens, informatikus komponensvezető és a kivitelezők nevében Csurgai Gábor, az egyetemmel, korábban főiskolával már tíz éve kapcsolatban álló Haisystems Informatikai Kft. ügyvezetője beszélt a sajtótájékoztatón.
A mintegy negyedmilliárd forintból úgy korszerűsítik az egyetem most sem elavult informatikai hálózatát, hogy megfeleljen a közeljövő kihívásainak is. Egyebek között nagy sebességű (10 gigabit/sec) gerinchálózat épül, optikai kábelekkel, a ma fellelhető legmodernebb eszközökkel, előkészülve az internet továbbfejlődésére is. Igen nagy teljesítményű szerverfarm készül, és természetesen kiemelt fontosságú a hálózat nagyfokú biztonságának megteremtése olyan tűzfalrendszerrel, amely védi az egyetem információs bázisát. Gondoskodni kell a vezeték nélküli (wifi) hozzáférésről is az egyetem egész területén.

Enélkül nem megy

Laptopokat, különleges, nagy teljesítményű számítógépeket szerelnek be, a beruházás során 107-et. Az egyetemnek egyébként jelenleg, mint megtudtuk, összesen 1200 számítógépe van, ebből 350 a hallgatói kabinetekben. Számoljuk még hozzá, hogy a nappali tagozatos hallgatók száma 8 ezer, plusz a rendszeresen bejárók. Így ha „csupán" minden harmadik hallgatónak van saját gépe, laptopja, az további 3 ezer gép kiszolgálását követeli meg. A tanulás (és az egyre inkább elterjedő úgynevezett e-learning) már lehetetlen számítógép, internet nélkül – ezért kell a nagy értékű fejlesztés. A hallgatók tanulni akarnak, s bizony nincs türelmük, ha annak technikai akadályai vannak...

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.