6/2014 sz. gazdasági vezetői körlevél

Tájékoztató a személyi juttatások számfejtési rendjéről

Az államháztartási új számviteli rendszer bevezetésével kapcsolatban a Magyar Államkincstár KIR számfejtési rendszerében jelentős változtatásokat kell végrehajtani. Ez a fejlesztés, és a törzsállományok kialakítása folyamatban van. Az átállás érdekében a program használatát jelentős mértékben korlátozta a Magyar Államkincstár. 

Ez a korlátozás, valamint az április végén már bevezetett programmódosítások (melyek többek között a családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésével is kapcsolatosak) a nem rendszeres személyi juttatások számfejtésében, valamint egyéb feladataink ellátásában komoly fennakadásokat okoz.

Két jelentős, szinte minden szervezeti egységet érintő változás:

  • A családi adó- és járulékkedvezmény havi összeszámított érvényesítése érdekében a központosított illetményszámfejtési rendszerben a főszámfejtés előtt le kell számfejteni minden olyan tételt, amely után adó- és családi járulékkedvezmény vehető igénybe. Így tehát minden nem rendszeres kifizetés (keresetkiegészítés, megbízási díj, napidíj stb.) számfejtése csak a bérek előtt történhet meg. Kérésünk ellenére a Magyar Államkincstár nem módosít ezen a korlátozáson, így a számfejtések ütemezésénél kénytelenek vagyunk ehhez az új feltételhez alkalmazkodni. A főszámfejtés pontos időpontját minden hónapban külön adja meg a Kincstár, jellemző időpontja tárgyhó 23-25. közötti dátum. Tekintettel arra, hogy a bérek előkészítésére is kell időt számítanunk, fenti módosítások miatt a következő határidők betartását kérjük:

Nem rendszeres személyi juttatások leadási határideje a Munkaügyi Csoporthoz számfejtésre: legkésőbb minden hónap 20. napja. Az e dátum után beérkező tételek számfejtése a következő hónapban történik meg.

Kérem ügyeljenek a határidőkre, különösen a záruló projektek, elszámolási határidők betartása érdekében. Főszámfejtés után a számfejtési rendszer nem teszi lehetővé a számfejtéseket a hózárásig.

  • Az új számviteli rendszerre történő átállás miatt a Magyar Államkincstár átmenetileg letiltotta az illetményszámfejtési rendszerben az új munkaszámok rögzítését. Csak azok a munkaszámok élnek a rendszerben, amelyekre 2014. év első négy hónapjában történt számfejtés. A Magyar Államkincstár mindaddig fenntartja ezt a korlátozást, amíg az átállással kapcsolatos munkálatok le nem zárulnak. Ennek időtartamát egyelőre nem tudták megadni. Sajnos ez a jelentős korlátozás akadályozza a számfejtéseket, emiatt jelenleg is több projekthez kapcsolódó kifizetés áll.

 A fennakadás miatt szíves türelmüket kérjük, amint megoldja a Kincstár a problémát, azonnal elkezdjük a várakozó tételek számfejtését.

Amennyiben ez időszak alatt olyan számfejtés válik szükségessé, amely nem halasztható, azt kérem jelezzék a Munkaügyi Csoport felé. Ebben az esetben egy fiktív munkaszámon kifizethető a tétel, azonban ez azt eredményezi, hogy a későbbi lekérdezésekben nem a megfelelő munkaszámon jelenik meg az összeg, mely esetleg a projekt elszámolások bizonylatolásában is problémát okozhat. Kérjük, ezek figyelembe vételével döntsenek a számfejtésekről, és minden esetben egyeztessenek a Munkaügyi Csoport munkatársaival.

Kérjük szíves megértésüket, és a változásokkal kapcsolatos új határidők betartását.

Győr, 2014 május 8.

Dr. Földei Péter Papatyi Csaba
rektor gazdasági vezető

 Az aláírt körlevél letölthető ide kattintva pdf formátumban.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00