2019 a fejlődés éve volt a Széchenyi István Egyetemen

Roppant mozgalmas évet hagy maga mögött a Széchenyi István Egyetem. Évösszegző cikkünkben áttekintjük a legfontosabb történéseket, visszatekintünk a legjelentősebb eseményekre és felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat. Mindegyikből akadt bőven – 2019 az egyetem történetének egyik legsikeresebb esztendeje volt, amelyet a fejlődés, a gyarapodás és az építkezés jellemzett.

Győr, 2019. december 31. – Horváth Márton, SZEhírek

Szilveszter táján mindenki visszatekint az óévre és számot vet, mi történt vele az elmúlt esztendőben. Nincs ez másként a Széchenyi István Egyetemen sem. Bár talán egy felsőoktatási intézmény esetében szerencsésebb lenne inkább tanévekben, semmint naptári években gondolkodni, mégis úgy találtuk, érdemes lenne röviden visszatekinteni, mi mindenről írtunk az elmúlt tizenkét hónapban. Az alábbiakban igyekeztük kiemelni a legfontosabbakat.

 

Évről évre több hallgató

Ha csupán a felvételi statisztikákat nézzük, a Széchenyi István Egyetem tartotta stabil növekedési pályáját – szeptembertől minden eddiginél több hallgató kezdhette meg tanulmányait az intézményben. Közülük egyre több a nem magyar anyanyelvű fiatal: az évnyitó ünnepségen dr. Lukács Eszter rektorhelyettes kiemelte, hogy csaknem ötven országból érkeznek hallgatók Győrbe és Mosonmagyaróvárra az egyetem nyolc karán zajló, kéttucatnyi különféle angol nyelvű képzésre. Az egyetem a nyár után sem ült a babérjain, így többek között elindította a „Segítő kéz a nyelvvizsgához” programot, hogy a maga módján így járuljon hozzá minden leendő hallgatójának a szükséges papírok megszerzéséhez.

 

Fejlesztések

2019 júniusában átadták a FIEK-projekthez kapcsolódó új épületeket: a Csomagvizsgáló Laboratóriumot, a Fékpad Épületet és a Menedzsment Campust. Utóbbi épületbe át is költözött a Kautz-kar valamennyi munkatársa – ők korábban az igazgatási épületben kaptak irodákat, most végre saját otthonuk lett. A Menedzsment Campus ugyanakkor találkozási pont is a külvilág és az akadémiai szféra között is, amelynek jegyében számtalan konferenciát, beszélgetést, workshopot és előadást tartottak az egyetem új keleti kapujának falai között. Az épület részeként májusban megnyílt a Sieger étterem és sportbár, valamint egy OTP fiók is. A komplexum előtti tér az Akadémiai Napot követően érte el teljes pompáját: ekkor avatták fel ünnepélyesen Széchenyi István szobrát a bejárat mellett. Ám alighogy birtokba vették az arra illetékesek az infrastruktúrát, az egyetem máris a következő projektet tervezi. A volt kekszgyár területén megvalósuló Science Park még csak a tervezés fázisában van, de már témája volt egy hallgatói versenynek és egy konferenciának is.

Az új Széchenyi-szobor Lebó Ferenc alkotása.


Együttműködési megállapodások

Az idei évben számos partnerre lelt az egyetem mind az állami szervezetek, mind magánvállalkozások körében. Ember legyen a talpán, aki követni tudta az együttműködési megállapodások végtelennek tűnő sorát. Valor Hungariae, National Instruments, Közlekedéstudományi Intézet – csak hogy a legjelentősebbeket említsük. Mindemellett Területi Innovációs Platform alakult, az egyetem külső tanszékeket alapított és az amerikai Marymount Egyetemmel is gyümölcsöző kapcsolat alakult ki.

 

Különleges kötetek

Bár az egyetem 2018-ban ünnepelte ötven (az óvári kar pedig kétszáz) éves jubileumát, az ünnepi tanév még idén is tartogatott ezzel kapcsolatban fejleményeket. Márciusban a győri városháza dísztermében mutatták be a Prof. dr. Honvári János és Winkler Csaba által írt illetve szerkesztett egyetemtörténeti köteteket. Ezzel azonban nem ért véget a különleges kiadványok sora, hiszen novemberben Apáczai-karról szóló különszámmal jelentkezett az Alumni Magazin, továbbá megjelent az egyetem tehetséges fiatal oktatóiról szóló második könyv, amely a Tanárválasz címet kapta.

 

Események

Számtalan eseményről tudósítottunk az idei évben. Az egyik legjelentősebb volt ezek közül a World Robot Olympiad, amelynek döntőjét Győrben rendezték. Szintén emlékezetes volt a HÖOK márciusi közgyűlése, amelynek ezúttal a Széchenyi István Egyetem volt a házigazdája. Az évről évre visszatérő programokon túl (innovációs kiállítás, Lányok Napja, állásbörze, Nyitott Kapuk, Kutatók Éjszakája és így tovább) beszámoltunk a TEDx Győr kapcsán dr. Hanula Barna dékán előadásáról, a Telenor 5G-s kapcsolatfelvételéről a távközlési világnap előtt, valamint az egyre népszerűbb Formula Student Symposium-ról. A campus olyan előadókat látott vendégül az év során, mint Magyarósi Csaba, Mérő László vagy Joan Vilá Bosch, az FC Barcelona játékrendszerének atyja. És ha már a hírességeknél tartunk: a motoros világbajnok Talmácsi Gábor is széchenyis lett, csakúgy, mint St. Martin szaxofonművész.

 

A Telenor 5G hálózata a Széchenyi István Egyetemen debütált.

Sportsikerek

Remek évet zártak 2019-ben az egyetem sportolói. Rögtön ki kell emelnünk az evezősöket, akik az idei egyetemi evezős eb-ről is gazdag éremkollekcióval tértek haza, a Juhász Adrián-Kaczur Márton-Szigeti Roland-Szlovák Rajmund négyes meg is nyerte kategóriáját. A parádés teljesítményt értékelte a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is, amely „Év Egyetemi Sportolója” díjjal jutalmazta a fiúkat. Fontosabb sikerek még az idei évből:

 

Válogatás az idei legnépszerűbb írásainkból

A legvégére hagytuk azokat az írásainkat, amelyek a legnagyobb érdeklődésre tartottak számot. Nagy sikert ért el a cikkünk, amelyben bemutattuk a házaspárt, amely az egyetemen tartotta esküvői fotózását. Szintén sokakat érdekelt, hogy a mérnökök diplomaosztóját lánykérés szakította félbe. Ugyancsak emlékezetes volt, amikor a Püspökerdei futáson egy ajkai tűzoltó teljes menetfelszerelésben teljesítette a távot. További cikkek, amelyek nagy elérést produkáltak Facebook-oldalunkon:

 

Így telt tehát 2019 - már amennyire kis híján 300 cikket össze lehet foglalni egy oldalban. Legalább ilyen sok közös sikerben és közös élményben gazdag évet kívánunk 2020-ra valamennyi egyetemi polgárnak!

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.