10 gigabájt másodpercenként

(www.gyorinap.hu, 2008. március 5.)

A 21. századhoz méltó sebességgel folyik és néhány hét múlva befejeződik a Széchenyi-egyetem hatszázmilliós fejlesztési programja, amiben egy új építész műhely létesül, és az elektronikus távoktatást is szolgáló informatikai rendszer épül ki.

Dr. Szekeres Tamás rektor alig győzte sorolni azokat az egyetemi fejlesztéseket, amelyek a közelmúlt, a ma és a közeljövő elképzeléseit öntik formába. A zsinagóga felújítása után mára megtalálta helyét a győri kultúrában, átlagban heti két hangversenyén alig találni üres széket. „Végre van csónakházunk is” – utalt a rektor a Bridge klub átvételére, aminek máris megtervezték az átépítését. Pont került a körtöltés mögötti, nemigen használt „sportlétesítmények” eladására is, a bevételből a hallgatók kérésére műfüves pályák létesülnek a campuson belül, illetve új pályázatok önrészeként használják majd a megmaradó pénzt.

Beadták az új tudástér kialakítására pályázatukat, ami regionális információközvetítő szereppel bír majd, illetve ennek révén megújulhatnak majd a laborok is. Szekeres Tamás már beszélt a campus befejezésének tervéről is, ami magával hozza majd a harmincéves épületek felújítását és az egész egyetemi város bekerítését is.

Pár hét múlva birtokba vehetik az építész hallgatók a volt trafóházból kialakított Építész Műtermet, ami nemcsak a tanszéknek ad otthont, két tetőtéri műtermében igazi műhelymunka folyhat, és terveik szerint befogadó helye lesz minden győri építésznek is.

Már beépítésre várnak azok az informatikai eszközök is, amelyek e projekt keretében az új épületben kapnak helyet, s melyek részei a szinte teljes rendszer megújulásának.

Nem sok egyetem büszkélkedhet 10 gigabájt/másodperc sebességű hálózattal, wifi-hozzáférési helyekkel, saját, korszerű tűzfallal. A tízezer hallgató életében egyre meghatározóbb lesz az elektronikus tanulás, azaz az e-learning, ami a távoktatásban már bevált, sőt az első végzettek is átvehették diplomáikat, akik csupán ez alkalommal látogattak el először a győri campusba.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.