"Titokegyetemek" együttműködése a Nemzetbiztonsággal

(győr+, http://gyorplusz.hu, Bakács László, 2011. október 14.)

Együttműködési megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával és a győri Széchenyi István Egyetem rádiófrekvenciás vizsgáló laboratóriumával: az egyetemek hallgatóiból ösztöndíjprogram keretében választják ki az utánpótlást a közigazgatásba.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) alárendelt Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) - amely a nemzeti minősített adatok védelmével és szakmai felügyeletével foglalkozik "titokvédelmi főhatóságként" - megállapodott a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával a közigazgatási-fejlesztési feladatok és a nemzeti hálózat korszerűsítéséről. A győri Széchenyi István Egyetem rádiófrekvenciás vizsgáló laboratóriuma részt vesz a komplex információs rendszerek védelmi tervezésében és a információtechnológia közigazgatási alkalmazásainak fejlesztésében.

- A Nemzeti Biztonsági Felügyelet életében alapvetően két fontos változás következett be. Az egyik a minősített adat védelméről szóló törvény elfogadása, és tavaly tavaszi hatályba lépése, amely elég jelentős változást hoz a magyar titokvédelmi struktúrába. Elsősorban azért, mert korábban semmilyen szabályozás nem vonatkozott informatikai területen a nemzeti titkaink védelmére. Ahhoz, hogy ezt fel lehessen építeni, illetve a rendelkezésre álló erőforrásokat megfelelő módon, és megfelelő kvalitású fiatalokkal lehessen feltölteni, szükséges jó utánpótlást biztosítani. A győri és a veszprémi egyetem esetében találtuk meg azokat a közös pontokat, ahol erre a munkára sor kerülhet. Az NBF tisztességes, az üzleti szférával is versenyképes ösztöndíjrendszert kíván biztosítani azoknak a fiataloknak, akik részt tudnak venni már tanulmányaik ideje alatt is a felügyelet munkájában. Szeretnénk elsősorban informatikusokat és olyan villamosmérnököket találni, akik az elektromágneses kisugárzás körében végeztek tanulmányokat - mondta Zala Mihály, az NBF elnöke.

A megállapodások aláírásakor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: a tárca szándéka, hogy az észak-dunántúli régió két meghatározó egyeteméről kiválóan képzett szakemberek kerüljenek a közigazgatásba.

- Ez egy olyan tevékenységi forma, ahol a naprakész tudásnak és felkészültségnek óriási szerepe van - nyilatkozta a Győr Plusznak Navracsics Tibor. - Nyilvánvaló, hogyha egy fiatal már a piacon találja meg a számítását, akkor utána nehéz behozni a közigazgatásba, így a tárca alapvető érdeke, hogy megelőző lépéseket tegyen. Ezért próbálunk meg olyan együttműködéseket kiépíteni, amelyek segítségével már az egyetemi évek alatt felvehetjük a kapcsolatot a fiatalokkal, és így biztosítsuk a terület szakember-utánpótlását. A legjobban képzett, legkiválóbb emberekre van szükségünk, hiszen itt nemzetbiztonságilag is rendkívül érzékeny adatokról, iratoktól, eljárásokról van szó. Rohamléptekben fejlődik a világ tudása, vagyis az az ismeretanyag is, amely az ilyen adatok és iratok feltörését, hozzáférését teszi lehetővé. A győri és a veszprémi egyetem együttműködése példaértékű, hiszen akkor van esélyünk a mai nagy versenyben Európában, ha a magas képzettség és tudás révén a szellemi versenyképességünket is erősítjük. A két intézmény jól kiegészítheti egymást, hiszen nem azonos a képzések és a karok erőssége. Győrött erős a műszaki mérnöki képzés, Veszprémben nagyon erős az informatikai képzés. Ha ez a két egyetem összefog, akkor egy olyan teljes körű, magas szakmai színvonalú műszaki képzést tud nyújtani, ami az ide települő, akár világhírű és világszínvonalú cégeknek is megfelelő mennyiségű és minőségű szakembert tud biztosítani - fogalmazott a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a megállapodásokat, amelyek tartós és elmélyült kooperációt jelentenek a két egyetem között.

- Az utóbbi időben a járműgyártás kapcsán felerősödött a kapcsolat a két egyetem között, van egy hárommilliárd forintos közös projektünk, amelyet jó ütemben hajtunk végre, és további lehetőségekről tárgyalunk, elsősorban a járműipar területén - tudtuk meg Szekeres Tamástól. - Győr ma az ágazat hazai központja, és azokat a lehetőségeket keressük, amelyekkel kiterjeszthetjük hatósugarunkat egészen a Balatonig. Veszprémnek komoly múltja van, elsősorban a kenőanyagok, a hajtóanyagok, az alternatív hajtások és az informatika, valamint a vezérlés-szabályozás területén. Úgy számolunk, hogy egy kritikus tömeget lehet bizonyos témák kutatásában összeállítani győri és veszprémi kollégákkal közösen. A járműiparral összefüggésben kerestünk további kapcsolatokat is, és a kecskeméti főiskolát találtuk meg, akikkel a német nyelvű járműmérnök-képzés programját dolgoztuk ki, és a duális képzés kialakításában is együttműködünk.

 

 

 

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
Diplomaátadó ünnepély - MUK 2019. június 22. 14:00 - 15:00
Szenátusi Ülés 2019. június 24. 14:00 - 15:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00