„Nagyon sokat köszönhetünk a középiskolai igazgatóknak”

A Nyugdíjas Vezető Pedagógusok Klubja november havi összejövetelét a Széchenyi István Egyetemen tartotta. (A klub tagjai Győr korábbi középiskolai igazgatói.) Az egyetem nevében dr. Dóka Ottó rektorhelyettes és Winkler Csaba kommunikációs titkár fogadta a vendégeket, akiket körbe is vezettek a campuson. A találkozón többször is elhangzott: az egykori intézményvezetők jelentősen hozzájárultak a győri univerzitás fejlődéséhez.

Győr, 2019. november 19. – Horváth Márton, SZEhírek

Különleges társaság gyülekezett a Széchenyi István Egyetem aulájában nemrégiben: a Révai, a Deák, a Hild, a PÁGISZ és több más jelentős győri középiskola korábbi, ma már nyugalmazott státuszú igazgatója érkezett az Új Tudástér épületébe, ahol az egyetem képviseletében dr. Dóka Ottó rektorhelyettes és Winkler Csaba kommunikációs titkár várta őket. Utóbbi rövid köszöntőjében hangsúlyozta: az egyetem az elmúlt évtizedekben fontos szövetségesre lelt az intézményvezetőkben, akik jó lokálpatriótaként szívügyüknek tekintették a helyi felsőoktatás fejlődését.

„Nagyon sokat köszönhetünk az 1990-es és az azt követő évtizedekben hivatalban lévő győri középiskolai igazgatóknak. Pártolták törekvéseinket, bátorítottak bennünket az új képzési területek meghonosítására, s nem beszélték le a kiváló diákjaikat a Széchenyi István Főiskola, majd egyetemünk választásától” – foglalta össze Winkler Csaba a látogatás történelmi előzményeit, aláhúzva azt, hogy a helyi iskolákból sok tehetséges diák érkezett a győri felsőoktatásba, és ez a szám az évek során azóta is fokozatosan emelkedik.

Csoportkép a látogatókkal. (Fotó: Májer Csaba József)

A szívélyes üdvözlést követően egy egyetemi körsétán vehettek részt a vendégek, melynek jegyében – többek közt – megismerkedhettek a könyvtár szolgáltatásaival, a Járműipari Kutatóközpont munkájával, valamint betekintést nyerhettek az egyetemi szerverszobába is. A túra során sok olyan információ is elhangzott, amely valószínűleg a nagyközönség előtt sem ismert, ezért talán nem érdektelen, ha röviden áttekintjük a körséta egyes stációit.

Első állomásként az Inno-Share épület, azaz a könyvtár került sorra, ahol Tóth Csilla megbízott igazgató felhívta a figyelmet, hogy a hiedelmekkel ellentétben ez egy nyilvános intézmény, ahova bárki betérhet olvasgatni. (A regisztráció csupán akkor szükséges, ha valaki kölcsönözni szeretne vagy a könyvtár egyéb szolgáltatásaival élne, például tudományos cikkek archívumában kívánna böngészni.)

Elhangzott az is, hogy a könyvtárban sok helyi jelentőségű gyűjteményt őriznek, mint például Matusz Károly fotóarchívuma, Winkler Gábor könyvállománya vagy éppen a dr. B. Kállay István által az egyetemnek adományozott hagyatéki könyvanyag, amely jelenleg az épület második emeletén tekinthető meg. Ennek kapcsán Winkler Csaba közölte: „Sok privát gyűjtemény itt landol a könyvtárban, aminek mi nagyon örülünk. Számítunk a kollégáinkra, a város polgáraira és mindazokra, akik nem tudnak mit kezdeni a szellemi örökségükkel. Mi kifejezetten vadászunk az ilyen kollekciókra, jó gazdái leszünk ezeknek” – hangsúlyozta.

A könyvtár második emeletén nagy kedvvel böngészték az érdekes köteteket az egykori igazgatók. (Fotó: Horváth Márton)

A könyvtár után a szervertermet ismerhették meg a vendégek, ahol Kuti Zoltán, az Egyetemi Informatikai Központ (EIK) munkatársa mutatta be a rendelkezésre álló infrastruktúrát.

„Ez már a harmadik szerverszobánk, mióta én itt dolgozom, de már ezt is kezdjük szűknek érezni” – kezdett bele a szakember. „Folyamatosan fejlesztenünk kell, hogy minden korszerű maradjon és megfelelően tudjuk kiszolgálni a hallgatókat és az egyetem munkatársait. A tanulmányi rendszer, a pénzügyi rendszer, a hálózati menedzsment mind itt van nálunk. Emellett a szuperszámítógépek is itt kaptak helyet. Ezekkel végzi Horváth Zoltán professzor úr az áramlástani szimulációkat” – mondta.

  

Zsúfolásig telt a szerverterem. Nem ekkora közönségre van tervezve. (Fotó: Horváth Márton)

A program a Járműipari Kutatóközpontban (JKK) folytatódott, ahol a SZEnergy képviseletében Gulyás Péter tartott rövid eligazítást. Felidézte, hogy a csapat 2004-ben alakult, és néhány év alatt olyan szintre jutott, hogy – máig egyedülálló módon – pozitív energiamérleggel zárta a Shell-Eco Marathont, Európa legrangosabb energiahatékonysági versenyét. Ez azt jelenti, hogy a napelemmel felszerelt autójuk több energiával ért célba, mint amennyivel a rajtnál elindult.

„Nagy előny, hogy sok egykori csapattag ma már doktoranduszként, tanárként, mérnökként van jelen az egyetemen. Ők a mentoraink, a segítőink, akikre mindig számíthatunk. Ezáltal olyan tapasztalat gyűlt össze, amely egy másik csapat mögött sincs a mezőnyben” – jelentette ki Gulyás Péter, aki azt is elmondta, hogy az alapító tagok közül Szauter Ferenc ma már a JKK irodavezetője, Pup Dániel pedig a helyettese. Szintén érdekesség, hogy a kutatóközpont munkatársa dr. Palkovics László innovációs miniszter is, aki szabadidejében előszeretettel vesz részt a tudományos munkában.

 

A Járműipari Kutatóközpontban Gulyás Péter adott eligazítást. (Fotó: Horváth Márton)

A rövid, ám annál kimerítőbb körséta az Irodalmi Kávézóban zárult, ahol levezetésként dr. Dóka Ottó intézett néhány szót az egybegyűltekhez. Mivel a monológ nagyban érintette a Nyugdíjasegyetemen korábban elhangzottakat, annak boncolgatásától eltekintünk, már csak azért is, mert sokkal izgalmasabb témák is előkerültek, például, hogy mi a helyzet a kekszgyári fejlesztéssel. Ezzel kapcsolatban a rektorhelyettes aláhúzta: még alig tud konkrétumot mondani, jelenleg semmi sem biztos.

„Egy végleges döntés van: az emblematikus kockaépület felújítva megmarad. Azon túl minden képlékeny” – árulta el. „Ez egy hatalmas, 3,6 hektáros terület. Több szakaszban fogunk építkezni, az utolsó ütem befejezése 2024-re várható. Laborok, kutató-fejlesztő intézetek, irodák létesülnek a helyszínen. Gyakorlatilag egy új városközpont születik” – fejtegette. A központi campus kapcsán hozzátette, oda több épületet nem terveznek, legfeljebb kisebb felújításokra lehet számítani. Itt példaként említette a jogi kar Áldozat utcai épületét és a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubot.

 

Dr. Dóka Ottó rektorhelyettes beszél az Irodalmi Kávézóban. (Fotó: Horváth Márton)

Zárásként az egykori középiskolai igazgató, Horváth Miklós a teljes társaság nevében megköszönte az őket illető megkülönböztetett figyelmet, valamint a tartalmas, átfogó programot.

„Nagy öröm számunkra, hogy mi is hozzájárulhattunk az elmúlt évtizedek sikereihez és bízunk benne, hogy utódaink ugyanilyen jó kapcsolatot ápolnak az egyetemmel” – mondta, majd Winkler Csabához és dr. Dóka Ottóhoz fordulva hozzátette: „Úgy gondoljuk, a felsőoktatás nem könnyű évek, évtizedek elé néz. Komoly kihívásokkal kell szembesülnötök, elég csak a demográfiai folyamatokra gondolni. Mi azonban szeretnénk további sok fiatalt kívánni, akik átveszik a stafétát. Virágozzék sokáig a győri egyetem!” – adott hangot jókívánságainak.

Az esemény a győri egyetemtörténeti kiadványok, valamint a jubileumi Alumni magazinok kiosztásával zárult.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.