„A sikeres Győrnek húznia kell magával az országot!"

(Győr+, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata hetilapja, Bakács László, 2011. szeptember 23.)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptembertől az Audi-beruházáshoz kapcsolódó szakképzési kérdések felelősének Kara Ákos győri országgyűlési képviselőt bízta meg. A parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnökével arról beszélgettünk, hogy miközben a német járműgyár munkaerőigénye imponáló, vajon a következő években rendelkezésre áll-e majd annyi minőségi szakember, amennyire a bővülő győri üzemben számítanak?

„Az a feladat, hogy ezt a kérdést megoldjuk. A győri szakképzési rendszert évek óta kiemelten támogatja az önkormányzat. Fontos adat, hogy eddig több mint ezer szakiskolás fiatal került az Audi kötelékébe" - kezdte Kara Ákos.

A győri szakpolitikus szerint fontos döntése volt a város vezetésének, így Borkai Zsolt polgármesternek, hogy ösztöndíjrendszert dolgozott ki a hiányszakmák népszerűsítésére. Az iskolaszerkezet átalakítása, a pályaorientációs tanácsadás is ezt a célt szolgálta. A harmadik elem a felnőttképzés, átképzés. A kormány anyagi támogatást nyújt az Audi számára ezekhez az átképzésekhez.

„Új feladatom, hogy szakképzési kérdésekben képviseljem a tárcát, és a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni a megoldásra váró feladatokra" - mondta Kara Ákos.

A győri gyárbővítés előrevetíti, hogy a jövőben a foglalkoztatotti létszám tovább emelkedik majd. Újabb és újabb szakemberekre lesz szükség, ehhez kell tehát illeszteni a szakképzés mostani tervezését is. Kara Ákos elmondta, ennek figyelembe vételével tárgyalja ősszel a parlament a szakképzésről szóló törvényt. Új felfogásban íródó törvényt terveznek a döntéshozók, amelynek az a lényege, hogy segítse a fiatalokat az elhelyezkedésben. Az új szakképzési törvény célja, hogy több munkahelyi tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezzenek a fiatalok.

„A szakképzés jövőbeni irányainak kijelölését segíti, ha az Audi eddigi, hétezret elérő munkahelyi hátterét nézzük. Másrészt pedig, ha nem veszítjük szem elől a győri ipari hagyományokat. Sok családban ad jó példát a szülők, nagyszülők szemlélete és tapasztalata" - véli Kara Ákos. A képviselő úgy látja, a lényeg a gyakorlatorientált szakmai képzés. A Győrben meglévő szakiskolai alap minta az országban. A város és a gazdasági térség élen jár ebben, ennek a pozíciónak a megőrzése pedig az itt élők jól felfogott érdeke.

Az Audi fejlesztésével erősödött a beszállítói szektor és a szakképzett munkaerő iránti igény is. Kara Ákos és Borkai Zsolt ezért elsőként vetették fel Orbán Viktor miniszterelnök számára egy Győrben megvalósuló szakképzési gyakorlati központ kialakításának a gondolatát. Az új intézmény nemcsak az Audi, hanem a mikro, kis és közepes magyar és nem magyar tulajdonú vállalkozások számára is segítség lehet. Az ötletgazdák mögött van egy hosszú előkészítő folyamat, és egy konzorciumi együttműködési szándéknyilatkozat

is. A konzorciumi tagok között ott van a győri önkormányzat, a megyei kormányhivatal munkaügyi központja, a gazdasági kamara, az Audi, a Rába, és több kisebb, magyar tulajdonú cég is. Emellett pedig természetesen a Széchenyi István Egyetem, mint a projekt kulcsszereplője.

„Számunkra stratégiai kérdés, hogy Győrnek legyen egyeteme. Az egyetemnek pedig kiemelkedő szerepe van abban, hogy tudatosan próbáljuk segíteni a győri gazdasági térség fejlődését, különösen, hogy egyre táguló, és gazdaságilag egyre erősödő földrajzi térségről beszélhetünk" - így Kara Ákos.

A tervezett gyakorlati képzőközpontban a mérnökhallgatók is gyakorlatot szerezhetnek, együtt dolgozva azokkal a szakiskolás fiatalokkal, akikkel később a munkahelyen is találkozhatnak majd. A győri egyetemnek fontos szerepe lehet továbbra is a térségi fejlesztési programokban. Például a lehetséges beszállítói kör kialakításában. Ehhez azonban a győri térség vonzáskörzetéhez tartozó városokban olyan szakképzési gyakorlatot kell kialakítani, amely biztosítja a járműgyártás beszállítói számára is a jól képzett szakembereket. A műszaki pedagógusok továbbképzésében, a tanulók gyakorlati képzésében a győri szakképzési központ ugyancsak igényli majd az egyetem támogatását.

„A parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnökeként azt kezdeményeztem, hogy októberben kihelyezett bizottsági ülésen, a győri Széchenyi István Egyetemen tárgyaljunk és tegyünk a szakképzés jövőjéért" - jelentette be Kara Ákos.

A képviselő hozzátette: a feladat közös, és a siker is az lehet majd. A sikeres Győrnek és a térségnek nem kisebb a feladata, mint húznia kell magával az egész országot. Példát kell mutatnunk a gondolkodásunkkal is, amelynek fő motívuma az értékteremtő munka - zárta gondolatait Kara Ákos.

 

Események

Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00