NYITOTT EGYETEM A KINYÍLÓ MAGYARÓVÁRI VÁRBAN

Jövőre 200 éves magyaróvári mezőgazdasági akadémia már megszépült falak között ünnepelhet. A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 1,3 milliárd forintból kezdődik el a felújítása.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően 1,3 milliárd forintból fejlesztik a mosonmagyaróvári várat - jelentették be tegnap sajtótájékoztató keretében.

A program miniszteri biztosa, Virág Zsolt tájékoztatása szerint húsz kastély és tizenkilenc vár szépül meg az országban, mintegy negyvenmilliárd forint értékben. A magyaróvári várban ajándékboltot, vetítőtermet és interaktív kiállítást hoznak létre, törekedve az önfenntartásra.

„A várat sokkal inkább kinyitjuk a közösség számára” - ez az 1,3 milliárd forintos fejlesztés egyik legnagyobb erénye Nagy István, a térség országgyűlési képviselője szerint. Reményei szerint a befektetett forintok további idegenforgalmi beruházásokat is generálnak.

„Jó időben, jó helyen vagyunk” - értékelte a programot dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora. Mint elmondta, jelenleg a vár az egyetem vagyonkezelésében áll, így funkciója adott, ám ezt bővíteni kívánják. A nyitott vár és nyitott egyetem szlogen is egybecseng.

Az 1,3 milliárd forintos beruházás csak az első lépés a magyaróvári vár életében. A további fejlesztésekre is keresik a pályázati lehetőségeket - hangsúlyozta dr. Földesi Péter rektor a sajtótájékoztatón.

- Az eredeti állapotokat keressük - mutatott rá továbbá a rektor. Még nem tudni, milyen színű lesz a felújított várépület, melynek földszinti részén több átalakítást is terveznek. Múzeumpedagógiai foglalkoztató, kiállítóterek, vetítőterem, ajándékbolt, folyamatosan megújuló tartalmú interaktív kiállítás szerepel az elképzelések között. A belső udvar is átalakul és rendezvények helyszínéül szolgál majd: ahol vasárnaponként egy szelet torta és kávé mellett zenét hallgathatunk. Ebben egyébként a hallgatókra is számítanak, nem csak a helyiekre, de például az egyetem művészeti karának diákjai is bemutatkozási lehetőséget kaphatnak itt.

A külső-belső építési rekonstrukciót és állagmegóvást műemléki feltárás, falkutatás előzi meg - ezek hamarosan elkezdődnek. A látványosabb rész szeptemberben indulhat. Dr. Földesi Péter azzal számol, hogy a jövő őszi kétszáz éves jubileumi ünnepségre érkezőket már szép, látványos környezetben tudják fogadni.

A rektor szerint ez az első léés, hogy a vár vonzóvá váljon, de a további infrastruktúra fejlesztésre is keresik a pályázati lehetőségeket.

Figyelmüket nem kerüli el a várkert és a várárok sem.

EYOF 2017

Események

Nyári záróvizsga időszak a jogász szakon 2017. március 1. - 2017. június 16.
Selejtezés leadási határideje 2017. április 24. 00:00 - 2017. május 9. 23:55
Finanszírozási forma módosítására jelentkezés 2017. április 24. - 2017. április 29.
Munka ünnepe 2017. május 1.