Nők, vezetők, fiatalok - Párhuzamos interjú

Párhuzamos interjú Borsi Fannival, a Széchenyi István Egyetem SZEngine motorfejlesztő csapatának vezetőjével és Lengyel Diánával, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökével nőnapról, fiatalságról, vezetői szerepekről.

Az önök generációja hogyan viszonyul a nőnaphoz? Elvárják, hogy felköszöntsék önöket vagy jól esik, ha ilyenkor virágot kapnak?

Borsi Fanni: Nem elvárás, de jól esik, ha nőnapon köszöntenek. Ráadásul nekem másnap van a névnapom, s összecsúszik a két nap. A férfi rokonoktól dupla köszöntőt szoktam kapni.

Lengyel Diána: Hasonlóan vélekedek, nem várjuk el, de minden nőnek jól esik ilyenkor egy szál virág vagy egy szelet csokoládé.

Játszunk a szavakkal. Hölgyek, fiatalok és vezetők. Rakják fontossági sorrendbe ezt a három kifejezést.

Lengyel Diána: Nő, fiatal, vezető. A vezető mindig egy adott időtartamhoz köthető, a fiatalság múló dolog, ezért nálam első helyen a nő van.

Borsi Fanni: Nálam is ez a sorrend. Megtisztelő számomra, hogy nőként és fiatalként bíznak bennem a csapattagok és elfogadnak vezetőnek.

A hétköznapi életben mit tapasztalnak, nő párti társadalom a magyar?

Lengyel Diána: Alapvetően pozitívak a tapasztalataim. Nem érzem magam amiatt hátrányban, hogy nő vagyok. A férfiak képesek elfogadni a női vezetőket, legalábbis itt az egyetemen. Lehet, hogy a munka világában más tapasztalatokra tennék szert.

Borsi Fanni: Ha megyünk egy új céghez, hogy támogatóként megnyerjük, meglepődnek, hogy egy nő a csapat vezetője. De mindig pozitív élmények kapcsolódnak ezekhez a találkozókhoz.

Az, hogy vezetők lettek, a női mivoltuknak volt ebben szerepe?

Lengyel Diána: Nem gondolom, hogy a nőiségem ebben szerepet játszott. A hallgatói önkormányzat igazi csapatmunka, s minden döntést együtt hozunk meg. Ebben az értelemben teljesen mindegy, hogy az elnöknek mi a neme.

Borsi Fanni: Én sem hiszem ezt. A régi csapat vezetője ajánlott erre a feladatra. Én voltam a legrégebbi ember, s elfogadtak a többiek.

Amikor vezetők lettek, kaptak időnként ironikus, humoros megjegyzést a nőiségükre célozva?

Borsi Fanni: Nem emlékszem rossz ízű megjegyzésre.

Lengyel Diána: Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat előző elnöke is nő volt, Májer Eszter Petra, őt mint női vezetőt már elfogadták, így nekem könnyebb dolgom volt.

Volt vezetői ideáljuk, vagy menet közben folyamatosan alakították ki?

Lengyel Diána: Az elődömtől igyekeztem sok mindent tanulni. De minden ember más személyiségjegyekkel rendelkezik, nincs két egyforma vezető.

Borsi Fanni: Az elődöm fél évvel a távozása előtt igyekezett felkészíteni a feladatra, egyre több feladatot vettem át. A konstrukciós vezető és a csapat vezetés közösen hozza meg a döntést, igaz, egy személyben én képviselem a csapatot.  Egy folyamat eredményeként alakult ki a mostani helyzet.

Milyen főnöknek tartják magukat? Tudnak asztalra csapni, ha szükség van rá?

Borsi Fanni: Mindig van olyan helyzet, amikor keménykezűnek kell lennem. Egy személyben azonban ritkán döntök, s nem vagyok annyira szigorú, mintha egy cégnél lennék.

Lengyel Diána: Biztos, hogy időnként szükség van a keménykezűségre, Ami mi még fontos a következetesség egy vezető tevékenységében.

Fiatalok, szépek, nők. Tudják kezelni az alattuk levő férfiak bókjait, udvarlásait? Van ilyen?

Borsi Fanni: A csapatban minden fiú utánam érkezett, így mindenki inkább barátként viszonyul hozzám, s tudják azt is, hogy megvan a magánéletem.

Lengyel Diána: A közös munkán van a hangsúly. Nyilván minden nő kap bókokat, de baráti jelleggel.

Végezetül hadd kérdezzem meg, mi a kedvenc viráguk, mit szeretnének nőnapra kapni?

Lengyel Diána: Nekem a tulipán a kedvencem, annak örülök a legjobban.

Borsi Fanni: A rózsa.

Borsi Fanni: 1994-ben született. A Széchenyi egyetem másodéves hallgatója gazdálkodás és menedzsment szakon. A SZEngine Motorfejlesztő Csapat vezetője.

Lengyel Diána: 1989-ben született. Kereskedelem és marketing szakon diplomát szerzett. Jelenleg a logisztikai menedzsment mesterképzést illetve párhuzamosan a műszaki menedzser alapképzést végzi. Az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Megjelenés helye:
Győr Plusz, Győr város hetilapja, 2015. március 6. 

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.