Napelemvizsgáló, rezgő vízbontó, üveg hangszóró

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap,, 2011. április 16.)
Cséfalvay Attila

Napelemvizsgáló próbapad, bomba jó vízbontó, hangsugárzó üveg- és falap – ez a Széchenyi Duó pályázat idei első három helyezett fejlesztése. A győri egyetem találmányi kiállításán tegnap harmincegy új terméket mutattak be a standokon.

Az idén második alkalommal megrendezett Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállításon mutatták be munkájukat a fejlesztők: diákok, tanárok. Rechnitzer János, a Széchenyi-egyetem rektorhelyettese elmondta: a jövőnk attól függ, miként tudunk megújulni. „A stabil gazdasági környezet inspirálja az innovációs folyamatokat" – tette hozzá. Az uniós forrásokból finanszírozott Tudásmenedzsment Központ vezetője, dr. Dőry Tibor szerint a most kiállított 31 fejlesztés közül 18–20 jelenhet meg hamarosan a piacon, a többin még dolgozni kell. „A tudásközpont igyekszik felkarolni a piacképes ötleteket: megnézzük, mit lehet közösen kifejleszteni az egyetemi laborban a helyi gazdasági érdeket is figyelembe véve" – mondta. A központot már csak ebben az évben finanszírozza az unió, ám támogatók segítségével szeretnék, ha tovább működhetne. A tegnapi sajtótájékoztatón bemutatták a standokon is megjelent, Széchenyi Duó pályázat első három helyezettjét.

Czeglédi Dávid a győztes napelemvizsgáló próbapadot mutatta be: ezzel hatékonyabb töltést tudnak elérni. Az „ezüstérmes" bomba jó vízbontó környezetbarát módon állít elő hidrogént rezonancia segítségével: „ez a gépjárművek fogyasztását 25–30 százalékkal csökkentheti" – mondta Nagy Loránd. A harmadik helyezett fejlesztésről dr. Wersényi György egyetemi docens beszélt. Ők újfajta hangszórórendszerekkel foglalkoztak, melyben az ár és a minőség is fontos paraméter volt. Üveg- és falapokat „szólaltattak meg" ezáltal. „Így az utcán sétálókhoz akár az üveg is beszélhet majd" – mondta.

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.