Modern természettudományos laborok a Révaiban

Birtokba vették az általános iskolás diákok a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium új természettudományos laboratóriumait, ahol a TÁMOP-os program keretében a révaisokon kívül kilenc győri és két Győr környéki iskola tanulóinak is tartanak a modern környezetben izgalmas fizika, kémia, biológia és földrajz órákat.

Két természettudományos laboratóriumot hoztak létre a Révai Miklós Gimnáziumban, melyben a fizika, kémia és biológia szaktantárgyak oktatása modern technológiával, és a korszerű pedagógiai szemléltetés igényének megfelelően valósulhat meg. A laborok berendezései ellenállnak a savak, lúgok maró hatásainak. A termekben vegyifülke is található, illetve informatikai eszközökkel is felszereltek. A két labor közötti előkészítőben a vegyszerraktár is helyet kapott és a pályázati kiírásnak megfelelően új kistanárit is kialakítottak.

A beruházás "A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban" című pályázat keretében valósult meg, melyre a győri önkormányzat 345 millió forintot nyert. A projekt lebonyolítása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerületével kötött konzorciumi együttműködésével közösen történik. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával biztosított összegből a laborokra több mint százmillió forintot költöttek.

A laborokat átadó Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően olyan huszonegyedik századi technikával rendelkező labort használhatnak a jövőben a gyerekek, amely érthetőbbé, látványosabbá és élvezetesebbé teszi a természettudományos oktatást. A diákok számára bemutatókkal, izgalmas kísérletekkel válik érdekesebbé a tananyag, amelynek már pályaorientációs vetülete is van. Hozzátette, bár ma már nem az önkormányzat a fenntartó, a város nem engedi el az iskolák kezét, és a jövőben is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel Győr fiataljainak nevelési, oktatási körülményeit még színvonalasabbá tudja tenni.

Blazovicsné Varga Marianna a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ győri tankerületének vezetője kiemelte, örömteli, hogy a városban egy olyan színvonalas műhely jöhetett létre, amelyből több győri iskola is profitálhat.

"A projekt keretében korszerű fizikai, kémiai eszközöket szereztek be, amelyekkel szemléletesebbé, érthetőbbé tehetők a fizikai, kémiai jelenségek. Ilyen többek között az interaktív digitális mérőeszköz-szett (datalogger), egyen-váltó áramforrás, légpárnás sín, folyékony nitrogén tartó eszköz, Wimhurst készülék, Geiger-Müller-féle számláló és analitikai mérleg" – mondta Baráth Lászlóné projektmenedzser. A bemutatott kísérletek digitalizálva is láthatók lesznek a labor.revai.hu honlapon is.

A tanév során összesen 330 fizika, kémia, biológia és földrajz órán vesznek részt a kilenc győri és két Győr környéki iskola diákjai. "Bízunk benne, hogy a fejlesztés eredményeként a gyermekek természettudományos érdeklődése erősödni fog és a laboratórium a kistérség egyik látogatott pontjává válik" – hangsúlyozta Baráth Lászlóné.

Forrás: http://hirek.gyor.hu/cikk/modern_termeszettudomanyos_laborok_a_revaiban.html

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.