Harmadik kitüntetés a zarándokháznak

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Gülch Csaba, 2012. október 8.)

Pro Architectura-díjjal ismerték el a Szent Jakab zarándokház és –kápolna tervezését, Czigány Tamást és munkatársait az építészet világnapján. Így az alkotók a pannonhalmi épületegyüttesért már a harmadik díjukat érdemelték ki.

Tavaly ősszel Média Építészeti Díjat, idén tavasszal szakrális épületek kategóriában az AIT nemzetközi szakfolyóirat- első díját kapták Frankfurtban a győri CZITA Építésziroda munkatársai a pannonhalmi Cseider-völgybe tervezett Szent Jakab-zarándokházért és -kápolnáért.

Czigány Tamás, Cseh András Papp Róbert közös alkotása ismét elismerést kapott: kiemelkedőnek ítélt munkájukért az építészet világnapján miniszteri kitüntetést, Pro Architectura-díjat vehettek át Budapesten, a Belügyminisztériumban.

A díj indoklásában szerepelt, hogy az épületek „Telepítési érzékenysége, fegyelmezett, jó léptékű, egyszerű, mégis elegáns építészeti világa, szigorúan kezelt, megoldott, költségérzékeny részletei, nagyvonalú belsőépítészeti térszervezése teszik vonzóvá az együttest és példaszerűvé az építészeti magatartást. Hazánkra jellemző nagyon alacsony költség lehetőséggel megépített nívós együttes. A terep adottságot jól kihasználó beépítéssel, mintaszerű belsőépítészeti megoldásokkal és anyag használattal. A meditációs kápolna attraktív, fényhatásokban gazdag megoldása valóban a béke szigete.”

- Nagyon szeretünk Pannonhalmán dolgozni, mert az a bizalom, ahogy az apátságban irántunk viseltetnek, végtelenül inspirál bennünket. A díjazott épületegyüttes éppen a szerzetesekkel folytatott beszélgetések eredményeként bencés szemlélettel készült. Visszafogott, de benne rejtezik a vendégek iránti tisztelet, szeretet, a sajátos lelki tartalom is - nyilatkozta lapunknak Czigány Tamás,

Hogy mi az épületegyüttes titka, ami miatt másfél év alatt - ritkaságszámba menően - már a harmadik díjjal ismerték el, arról Papp Róbert, a Czita Építész Iroda építésztervezője így vélekedett: - Valószínű, hogy az egyszerűségben rejlik a titok, amire a nemzetközi és a hazai szakma, valamint a laikusok, a média is egyforma érzékenységgel, elismeréssel reagált. Szándékunk szerint olyan szellemi mondanivalót sűrítettünk össze az épületekben, ami mindenki számára könnyen érthető. És értiik is, nagy örömünkre!

Események

Nyári záróvizsga időszak 2018. június 20. 00:00 - 2018. június 29. 01:00
Szenátusi ülés 2018. június 25. 14:00 - 16:00
Diplomaátadó ünnepély-MÉK 2018. június 29.
Vizsgaidőszak vége 2018. június 30.
Diplomaátadó ünnepély-DFK 2018. június 30. 10:00 - 16:00