Győri szuperszámítógép - ipari szimulációkra

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2010. december 8.)

A Meteorológiai Szolgálatéhoz hasonló szuperszámítógépes rendszerekkel bővült a győri Széchenyi István Egyetem informatikai laborja.
Az 50 milliós beruházással nemcsak az oktatás és a tudományos munka pörög fel, hanem a gépparkot az országban működő autó-, illetve egyéb iparvállalatok is kihasználhatják ipari szimulációkra, valamint mérnöki fejlesztésekre.
Győrben két új szuperszámítógépes rendszer épült, több IBM-gép együtteseként − ismertette az eszközöket a kiépítést végző Polygon Informatikai Kft. szakértője. Kolb Zoltán elmondta, a két új rendszer együttesen 312 processzormagot tartalmaz és összesen 3300 milliárd lebegőpontos műveletet tud elvégezni másodpercenként (3,3 teraflops).
Az egyetem a rendszerek használatába az országban működő autó-, illetve egyéb iparvállatokat is bevonja, a kiajánlott megoldások iránt nagy az érdeklődés – nyilatkozta az intézmény Matematika és Számítástudomány Tanszék vezetője. Dr. Horváth Zoltán elmondta, az intézmény a rendszert a szimulációs alkalmazások még gyorsabb futtatására is felkészíti, grafikus kártyákkal és saját optimalizáló programokkal turbózza tovább. A tanszékvezető elmondása szerint ez akkora teljesítményugrást jelent, mintha még egy rendszert illesztenének a meglévőhöz.
Jelenleg járműipari szimuláció (pl. deformáció-vizsgálat) és áramlások okozta rezgések elemzése tárgyában kutatnak a rendszerekkel, de zajlik az egyetem nagy programfejlesztési projektje, amelynek révén a rendszer képes lesz például autók körüli légáramlások vizsgálatára, belsőégésű motorokban zajló üzemanyag-keveredés számítására vagy a fékek melegedésének modellezésére is. A tanszékvezető úgy látja, a rendszerekhez házon kívülről csatlakozó iparvállalatoktól befolyó bevételekből az üzemeltetés teljes költségét finanszírozni tudják majd, beleértve az oktatást és a hallgatói felhasználást is.
A beruházás az ország ipara és az egyetem számára óriási jelentőségű, és bár a 3,5 teraflops teljesítmény kisebb, mint a világ szuperszámítógépeit összesítő ötszázas listáján lévőké – az első helyen álló kínai National Supercomputing Center in Tianjin számítógép teljesítménye 2566 teraflop –, felépítésben elérték a csúcstechnikát. Így mód nyílik arra, hogy amit Győrben kifejlesztenek, azokat a világ legnagyobbjain is futtatni tudják, melyre ígéretet is kaptak. Míg azonban a többi gépet leginkább csak tudományos kutatásra használják, addig a győri beruházás az ipari alkalmazások előtt nyit teret, és ebben a tekintetben a világ egyik legerősebb ilyen egyetemi rendszere lesz.

Események

Szenátusi ülés 2018. május 28. 14:00 - 16:00
Nyugdíjas Egyetem Diplomaátadó 2018. június 7. 10:00 - 12:00
Nyári záróvizsga időszak vége a jogász szakon 2018. június 15. 00:00 - 01:00