Győri és teheráni hallgatók tésztából készült hídjai nyertek Óbudán

(www.edupress.hu, 2010 05. 26.)

Maximum egy kilogramm tömegű és egy méter fesztávú, tésztából készült hidakkal nevezhettek a versenyzők a Közép-Európai Tésztahíd Építő Bajnokságra, melyet hatodik alkalommal rendezett meg május 21-én az Óbudai Egyetem (ÓE). Idén a legjobb eredményt két győri egyetemista érte el, Györei Marcell és Czipó Dávid hídszerkezete 369,1 kilogrammos súlyt bírt el. A hagyományos nehézsúlyú verseny mellett A Lánchíd spagettiből kategóriában a Teheráni Iszlám Egyetem csapatának szerkezete hasonlított leginkább a Lánchídra.

A RECCS 2010-nek is nevezett bajnokságon idén a hagyományos nehézsúlyú verseny mellett a Széchenyi emlékév alkalmából a program új kategóriával bővült: a szervezők meghirdették A Lánchíd spagettiből versenyszámot. A nevezőknek a budapesti Lánchíd mását kellett száraztészta és ragasztó felhasználásával, tetszőleges méretarányban elkészíteniük. Az ÓE, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola csapatai mellett Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Révkomáromból, a Pisai Egyetemről, Iránból és Lettországból is érkeztek versenyzők mindkét kategóriában.
A Lánchíd spagettiből kategóriában 27 alkotással neveztek a fiatalok, az első díjat a Teheráni Iszlám Egyetem csapata nyerte el, a második és a harmadik helyre pedig az ÓE-hez tartozó Bánki-kar két csapata került.
A RECCS hagyományos nehézsúlyú versenyén harminc tésztahíd teherbírását vizsgálták meg. A világrekordot 2008-bn állította fel egy, az ÓE-hez tartozó Bánki-karon tanuló diák, Márkos Szilárd Attila hídja akkor 560,3 kilogrammos terhelésnél ment tönkre. Idén a legjobb eredményt két győri egyetemista érte el, Györei Marcell és Czipó Dávid hídszerkezete 369,1 kilogrammos súlyt bírt el. 341,1 kilogrammal ért el második helyezést Erdősi Roland, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója, akit a Teheráni Iszlám Egyetem csapata követett 329,9 kilogrammos terheléssel. A kategória Szépségdíját a Schauber Norbert és Tarrósi Péter összetételű (ÓE, Bánki-kar) csapat nyerte, melynek tagjai egyúttal az Innovációs díjat is megkapták. A legjobb határon túli magyar szerkezetnek járó Gyermelyi díjat Sipos Dezső és Daczó Tamás, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem hallgatói szerezték meg.
Az egyetem 2011-ben egy világméretű Tésztahíd Építő Bajnokságot szeretne rendezni, melyre más földrészek felsőoktatási intézményeinek hallgatói csapatait is meghívnák.
(www.edupress.hu)

Események

Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. március 20.
Beszélgess Velem! 2018. március 21. 17:00 - 18:00
Nyugdíjas Egyetem Mosonmagyaróvár (7. előadás) 2018. március 22. 16:00 - 18:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. március 23. 00:00 - 2018. március 24. 01:00