Építőipari Nívódíj a egyetemünk új épületeinek

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az Építéstudományi Egyesülete, a Magyar Építőművészek Szövetsége és szakmai szervezetek a győri Széchenyi István Egyetem Új Tudástér és Inno-Share épületeinek tervezését, megvalósítását, eddigi kedvező működtetését a középület kategóriában Épőtőipari Nívódíj adományozásával ismerték el. Az épületek a „Jármű-és közlekedésiparhoz kapcsolódó multidiszciplináris műszaki képzési és kutatási infrastruktúrafejlesztés a Széchenyi István Egyetem központi kampuszán (TIOP-1.3.1-07/1-2007-0005)" projekt keretében valósultak meg.

A díjat az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének csütörtöki közgyűlésén adták át a tervező Gelesz-Lenzsér Kft., az építő Zalai Általános Építési Vállalkozó konzorcium, a műszaki lebonyolító FŐBER-UTIBER konzorcium és a beruházó, az épületek használója, a Széchenyi István Egyetem képviselőinek.

A szakmai díjra pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel minden olyan vállalkozó, amelyet magyar cégbíróságon építési fővállalkozói feladatok ellátására jegyeztek be. A bírálók a tervezés és a kivitelezés minőségét, a funkciónak megfelelő megoldásokat, a kedvező üzemeltethetőséget, a környezetbe illeszkedést, a létesítményt létrehozók közötti – különösen a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködést értékelték.

- A díjazott épületekkel új, funkcionális terekkel bővültünk, komfortosabbá vált egyetemünk.– mondta el a díjátadón dr. Szekeres Tamás, az intézmény egykori rektora. A két épület fontos része az aula, amely kiszolgálja a napi közel tízezer hallgatót. Könyvtárunk alaptevékenysége mellett közösségi térként is működik. A Tudásmenedzsment Központ, a Járműipari Kutató Központ, a hallgatóknak létesített innovációs tér sokcélúvá és mozgalmassá teszi az épületet. az intézmény életéből. Az Új Tudástér a műszaki mesterképzés és a műszaki doktorképzés, a karrierépítést támogató hallgatói tevékenység meghatározó helyszíne. Ezek a XXI. századi szolgáltatási terek életünk részévé váltak.

- Az új épületek természetesen plusz üzemeltetési költséget igényeltek – fogalmazta meg Lipi László, az üzemeltetésért felelős Műszaki Ellátási és Fejlesztési Igazgatóság vezetője. Az utóbbi negyedszázad alatt háromszorosára nőtt az áramfogyasztásunk. Az ezernél több asztali számítógép, hozzá a monitor és a nyomtató, a laptopok, az irodai klíma jelentik a meghatározó fogyasztói kört. A tanulmányi és laborépületeken a közelmúltban elhelyezett napkollektorok megtermelik az új épületek villanyáram- és melegvíz szükségletét. Így az egyetem összenergia felhasználása a beruházások kezdetéhez képest várhatóan nem emelkedik.

A Széchenyi István Egyetem campusa ezúttal a második szakmai díjat nyerte el: 1978-ban Hofer Miklós az eredeti épületegyüttes tervezéséért vehetett át Ybl Miklós Díjat.

Forrás:
Winkler Csaba
SZE sajtótikár

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.