Energetikai fejlesztés indul a Széchenyi-egyetemen: Korszerűsítik a BGI épületét

Újabb nagyszabású beruházás kezdődött meg a Széchenyi István Egyetemen. A Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió és magyar állam támogatásával felújítják az intézmény Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézetének épületét. A projekt keretében többek között szabályozhatóvá teszik a fűtést, szigetelnek, illetve kicserélik a nyílászárókat.

A Széchenyi István Egyetem Baross Gábor Intézete pillérvázas, vasbeton épület 40 évvel ezelőtti technológiával, az akkori előírásoknak megfelelő színvonalon készült. A megnövekedett energiaárak, a vasbeton és nyílászáró szerkezetek elhasználódottsága miatt szükségszerűvé vált az épület felújítása, a teljes energetikai korszerűsítése. A beruházás több mint 457 millió forintba kerül, aminek 100 százalékát pályázati forrásból fedezik. "A győri Széchenyi István Egyetem, Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézetének energetikai fejlesztése, fűtési rendszerének leválasztása és szabályozhatóvá tétele, elektromos fejlesztése megújuló energia felhasználásával" című, KEOP-5.3.0/B/09-2010-0091 azonosító számú projektet az Európai Unió és a magyar állam támogatásra érdemesnek ítélte.

A fejlesztés során szigetelik a homlokzatot és a tetőt, valamint kicserélik a nyílászárókat.
Az épület fűtési rendszere kötött kialakítású, a távhőről történő leválást a pályázat nem támogatja.
A fűtési rendszer primer és szekunder része – kialakítását tekintve - alapjaiban nem változtatható. Az építészeti átalakítás által érintett homlokzati fal elbontása helyén lévő korszerűtlen bordás csőradiátorokat – elsősorban a közlekedőterekben - szabályozható lapradiátorokra cserélik. Az új radiátorokat ez idáig hiányzó visszatérő torlószelepekkel és termosztatikus szabályozószelepekkel látják el. Az intézmény fűtési rendszere szárnyanként észak-déli tájolás szerint leválasztott, az egyes köröket időjárás-követő automatikával és hőmérséklet-határolással látják el. A használati meleg víz hőigényét 60 m2 napkollektoros rendszer kiépítésével egészítik ki.
A világítási rendszer részleges szabályozását a folyosókon mozgásérzékelők felszerelésével kívánják biztosítani.
Mivel a fűtési rendszerből származó költségmegtakarítás nem biztosítja a forrásgazda által elvárt megtérülési mutatókat, ezért az elektromos energia egy részét megújuló forrásúra cserélik: 160 kW teljesítményű inverteres napelem-rendszert telepítenek részben a laboratóriumi épület tetejére, részben a tanulmányi épület déli homlokzatára, illetve az épület ferde árnyékolóira is, így azok az árnyékolás mellett energiatermelési funkciót is betöltenek, ezzel csökkentve az épület nyári hőterhelését is.

A beruházás keretében elsődlegesen az épület energiahatékonysági fejlesztését végzik el, abból kiindulva, hogy az itt megtakarított energiával a későbbiekben már nem kell számolni, nem kell megújuló energiával kiváltani. Az energiahatékonysági fejlesztés után pedig a maradó fosszilis energiaigény kiváltását végzik megújuló energia hasznosításával.

A fejlesztés megvalósításával mintegy évi 26 millió forintos költségmegtakarítás várható. A beruházás megújuló energiaköltség-része eléri a projekt összköltségének 25 százalékát. A projekt megvalósításának célja a környezeti fenntarthatóság biztosítása, a közvetlen környezet, a levegő tisztaságának védelme, globálisan az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklése. A projekt egyfajta mintaprojektként is kívánja szolgálni a régió további környezetvédelmi beruházásait.
A munka befejezésének időpontja 2014 júniusa.

Széchenyi István Egyetem
Lipi László, főmérnök
9026 Győr, Egyetem tér 1.
tel.: 06-96/613-598
e-mail: lipi@sze.hu

2013. június 18.

Jelen sajtóközlemény letöltése PDF formátumban

Események

Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. február 23. 00:00 - 2018. február 24. 01:00
MÉK Szalagavató 2018. február 24. 19:00 - 23:00
Nemzetközi Ösztöndíjas Tájékoztató előadás 2018. február 26. 10:00 - 11:00
Rektori Fórum 2018. február 28. 14:00 - 15:00