Egyetemi könyvtár: Csaknem tízezer olvasó

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2011. március 25.)
Laczó Balázs

Csaknem három hét alatt 9384 látogató fordult meg a Széchenyi István Egyetem új épületében megnyit egyetemi könyvtárban. A rektor szerint a megyei önkormányzattal továbbra is folynak tárgyalások a könyvtárak együttműködéséről, de az áttelepítést meg kellett oldani a szorgalmi időszakok között.
Tavaly év végén fejeződtek be a győri Széchenyi-egyetem INNO-Share épületének munkálatai és március 1-jével meg is nyitott az egyetemi könyvtár. Tekintettel arra, hogy az épületek teljes felszereltségének – így például a teljes informatikai rendszer, a digitális olvasóterek 250 szabad használatú számítógépe és egyes bútorok – kialakítása még folyamatban van, egyelőre korlátozott funkcionalitással működik. Végső állapotában - tehát a beruházás szeptemberi átadására - jelentős informatikai támogatással, modern digitális könyvtárként fog működni, aminek tevékenységét innovációs és információs szolgáltatások egészítik ki.
Figula Anikó igazgatótól megtudtuk: alig három hét alatt, március 22-ig 9384 látogató fordult meg az impozáns épületben. Közölte azt is: a beiratkozott olvasók száma 3412, s ebből 521-en nem tartoznak az egyetem kötelékébe. Bár az intézménynek minden felnőtt magyar állampolgár - vagy itt tanuló külföldi hallgató – tagja lehet, a külső olvasók között elsősorban más egyetemek hallgatóit, s pedagógusokat, vállalkozókat, nyugdíjasokat tartanak nyilván.
- Van, aki folyóiratokat, van, aki könyvet olvas szinte mindennap nálunk, jól megférnek egymás mellett a különböző korosztályok képviselői. Látogatóink a kölcsönzés mellett itt tanulnak, dolgoznak, készülnek a vizsgákra. Nagyon népszerűek a földszinten kialakított tanulóbokszok - mondta Figula Anikó.
A csaknem 270 ezer kötetes állományon belül a nyomtatott szabványok gyűjteménye egyedülálló a régióban, március 1-jétől pedig új szolgáltatásként a magyar nyelvű szabványok online módon is elérhetők. S bár ez elsősorban a hallgatókat, oktatókat, kutatókat szolgálja ki, nyilvános könyvtárként a szakirodalom mellett szépirodalommal és egyéb ismeretterjesztő irodalommal is várják az olvasókat.
Mivel korábban napvilágra került az a terv, hogy az új egyetemi könyvtár egyesülne a megyei közkönyvtárral, prof. Szekeres Tamás rektort is megkérdeztük a helyzetkép kapcsán. Leszögezte: az integráció célja nem két könyvtár elhelyezése volt egy épületben, hanem az, egyesítésével egy új megyei-egyetemi könyvtár jöjjön létre az új épület infrastrukturális bázisán. „Ez kompromisszumok nélkül nem oldható meg - közölte. - Az egyetemi könyvtár áttelepítésére csak a két szorgalmi időszak között volt lehetőség. Az oktatók és hallgatók számára ez volt a legkevésbé zavaró, illetve ez tette lehetővé, hogy az erre épülő további fejlesztések ütemszerűen megkezdődhessenek. A megyei könyvtárral továbbra is keressük a szakmai együttműködés lehetőségeit, mellyel kapcsolatban folynak az egyeztetések a könyvtár fenntartójával" - tudatta Szekeres Tamás.

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.