Egyetemek a megújuló energia hasznosításáért

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Tóth Gyula, 2007. március 6.)

A megújuló – bio- és geotermikus – energiaforrások kutatása és fejlesztése terén kíván együttműködni a győri Széchenyi-egyetem, a szlovák, valamint az izraeli műszaki egyetem. Hétfőn Győrben kezdődött projektindításon szóba került az uniós támogatások lehívásának lehetősége.

A kapcsolatfelvételen túl egy közös fejlesztési és oktatási központ létrehozása is célként merült fel a három egyetem – a Széchenyi István Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem és az Izraeli Műszaki Egyetem –, valamint a Széchenyi Tudományos Társaság tegnapi győri megbeszélésén.

A környezetvédelemmel szorosan összefüggő bio- és geotermikus energiaforrások kutatása és fejlesztése Magyarország és Szlovákia számára egyaránt fontos. Ahhoz azonban, hogy ezen a téren eredményeket érhessenek el, pénz kell, amit uniós forrásokból kívánnak elérni. A tegnapi megbeszélés fő témája volt, hogy kész közös elképzelések, projektek álljanak rendelkezésre, mire Brüsszel felszabadítja a pályázati pénzeket.

A fejlesztések, kutatások irányát nagyban meghatározhatják azok a tapasztalatok, adatok, amelyekkel már az Izraeli Műszaki Egyetem rendelkezik, s továbbadhatja azt a partnereknek. A Széchenyi Tudományos Társaság (SZTT) ugyancsak jelentős háttértámogatást nyújt az együttműködőknek.

A tegnapi találkozó a Magyar–izraeli Baráti Körök Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Sipőcz Ernő szervezésében jött létre, a Széchenyi-egyetemet dr. Rechnitzer János dékán képviselte. A megbeszélésen részt vett Izrael magyarországi nagykövete, David Admon, a Szlovák Miniszterelnöki Hivatal tanácsnoka, Veszprémi Imre és gróf Széchenyi Mihály, az SZTT elnöke. Győrt Ottófi Rudolf alpolgármester és dr. Papp László jegyző képviselte.

Parkolási rendszer változása

EYOF 2017

Események

Nyári záróvizsga időszak a jogász szakon 2017. március 1. - 2017. június 16.
Kurzuskiírási időszak 2017. március 20. 00:00 - 2017. április 7. 23:00
OTDK Testnevelés-és Sporttudományi Szekció 2017. március 23. - 2017. március 25.
Levelezős konzultációs hétvége 2017. március 24. 08:00 - 2017. március 25. 18:00