Egyesítk a könyvtárakat?

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Sudár Ágnes, 2009. szeptember 19.)
Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés tárgyalja a kórháza helyzetét, valamint a Kisfaludy- (megyei) és a Széchenyi- (egyetemi) könyvtár lehetséges összevonását is.

A kilencvenes években a megyei önkormányzat és a győri Széchenyi István Egyetem (akkor főiskola) kétszer is tárgyalt egy közös megyei-egyetemi könyvtár létrehozásáról. A Kisalföld ott bábáskodott az ötlet megszületésénél, de rendre azt írhattuk csak meg: a benyújtott pályázatokat elutasították, pénz hiányában álom maradt a közös terv.

Most új helyzet állt elő, a Széchenyi-egyetem sok pénzt nyert intézményfejlesztési beruházásra, amelynek része lehet egy korszerű, 6 ezer négyzetméteres, kettős funkciójú könyvtár, amely nyitva lesz az egyetemisták és a Kisfaludy-könyvtárba járó civil olvasóközönség előtt is. A tervek szerint 2012-ben nyitja meg kapuit ez a könyvtár

Az oktatási minisztériumnál már futottak egy kört az érintettek, s az ötletet példaértékűnek, országosan egyedülállónak nevezték. Elvi akadálya tehát nincs annak, hogy a két könyvtár egyesüljön, de a jogi-szervezeti hátteret is tisztázni kell. Az sem mellékes természetesen, hogy a győriek csukott szemmel is odatalálnak az idén 111 éves Kisfaludy-könyvtárhoz - de a Belvárosban, hiszen ahhoz szoktak, nem Révfaluhoz.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke a képviselő-testület előtt tisztázta: a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, egyelőre az volt a céljuk, hogy a politikusi testület, illetve az egyetemi szenátus tagjai értesüljenek a szándékról. A megoldási javaslat kidolgozásának határideje április 30. Ez idő alatt el kell dönteni többek között azt, hogy a két fenntartó közösen alapítsa-e meg az új könyvtárat s így minden döntést is közösen hozzanak; vagy az egyetemen belül működő, önálló intézmény legyen-e. De nincs kizárva egy harmadik megoldás sem. Sok tehát a kérdőjel, annyi biztos, a közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy az elnök folytasson tárgyalásokat az egyetem vezetőivel.

 

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.