Bajnai Gordon Győrben: `látszik a kiút a válságból´

(www.kisalfold.hu, Szeghalmi Balázs 2010.03.04)

A győri Széchenyi István Egyetemen és Rába-gyárban villámlátogatást tett Bajnai Gordon miniszterelnök.

17 óra 25 perc - Bajnai Gordon látogatása a Rába-gyárban

A miniszterelnök a Rába-gyárban megtekintette az egyik gyártósort, kipróbálta a Járműgyártó Kft. egyik katonai járművét (melyet a magyar hadsereg számára gyárt a cég), s rövid megbeszélést folytatott Pintér István elnök-vezérigazgatóval.

A miniszterelnök győri látogatásának második, utolsó állomása a Rába Járműipari Holding Nyrt. volt, ahol egyébként az évtized elején igazgatósági tagként tevékenykedett. Pintér István elnök-vezérigazgató prezentációjában kiemelte: a cég valamennyi stratégiai piacán jelentős visszaesést élt meg tavaly, ennek ellenére mindhárom üzletáguk megőrizte nyereségességét. Mindezt úgy érték el, hogy nem kényszerültek érdemi létszámcsökkentésre, és 2,5 milliárdos beruházási programot hajtanak végre, részben uniós támogatással. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a céget nemzetközi élvonalbeli beszállítóvá tették, amely olyan partnereknek gyárt, mint a John Deere, a Claas, a Scania vagy a Volvo.

Bajnai Gordon azt hangoztatta: kormánya tévékenysége részben azt célozta, hogy a nyugatról keletre vándorló iparágak közül megállítsanak olyanokat, amelyek hasznosak az országnak és hagyományokkal rendelkeznek nálunk. Emellett a bürokrácia csökkentésére tett intézkedéseikről beszélt, mert „a hazai vállalkozásoknak kétszer annyit kell adminisztratív terhekre fordítaniuk, mint nyugat-európai versenytársaiknak".

16 óra 15 perc - "Lehet, hogy nagy volt a visszaesés a közelmúltban, de hiszem, hogy kilábalás annál jobb lesz hamarosan"

"Pokoli nehéz éven van túl Magyarország" – kezdte beszédjét Bajnai Gordon miniszterelnök, a Széchenyi Egyetem VIP-termében.

"Ha egy válsággal kell szembenéznünk és megbirkóznunk, akkor felértékelődnek olyan korábban megszokott dolgok, mint a munka, a biztos egzisztencia, a család biztonsága.

A válságot alaposan meg kellett ismerniük az embereknek Nyugat-Magyarországon is az utóbbi másfél évben, holott ennek a térségnek sikerült eddig a legjobban integrálódnia a nyugat-európai gazdasági folyamatokba.

"Az utóbbi egy esztendőben versenyképesebb lett az adórendszerünk, csökkent a bürokrácia"

Lehet, hogy nagy volt a visszaesés a közelmúltban, de hiszem, hogy kilábalás annál jobb lesz hamarosan. Ezt a bizakodásomat alátámasztja az is, hogy több nagy cég vezetőjével beszéltem az utóbbi hetekben, s ők is azt érzik, hogy már látszik a kiút a válságból" – folytatta értékelését a miniszterelnök.

"Győrben igazodik leginkább a piac valós igényeihez a felsőoktatás"

Mint köztudott, a győri egyetemen bő 10 milliárd forint értékben komplex egyetemfejlesztési program valósul meg, s Bajnai Gordon ezeket a fejlesztési projekteket tekintette meg csütörtök délután.

"Ha a vállalkozók azt kérdezik tőlem, hogy melyik magyar egyetemre érdemes figyelni, a győri Széchenyi Egyetemet ajánlom elsőként figyelmükbe. Mindezt nem az udvariasság mondatja velem; úgy vélem, hogy Győrben igazodik leginkább a piac valós igényeihez a felsőoktatás.

Itt kapnak kézhez a diákok olyan diplomát és nem utolsósorban tudást, amellyel nagyon jó eséllyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, majd meg is állják a helyüket" – mondta a Széchenyiről Bajnai Gordon.

"Sikerül az emberek munkába vetett hitét és a munka becsületét visszaállítani"

A leköszönő miniszterelnök végezetül arról beszélt, miszerint "Magyarország jövője elsősorban azon múlik, hogy sikerül az emberek munkába vetett hitét és a munka becsületét visszaállítani".

"Jelenleg az aktívkorúak csupán 56 százaléka dolgozik, s ez elképesztően alacsony szám. A gazdaság talpra állításához ennél sokkal nagyobb foglalkoztatottságra van szükség.

Ez irányban az első lépések az utóbbi egy esztendőben megtörténtek, s ennek folytatása a következő kormány egyik legfontosabb feladata lesz" – mondta végszóra Bajnai Gordon.

Egy kis terepszemle Molnár Csabával és Borkai Zsolttal

A miniszterelnök ezt követően Molnár Csaba, Borkai Zsolt és a Széchenyi Egyetem vezetőinek társaságában rövid terepszemlét tartott az egyetemi projektek építkezésénél.

Úgy tudjuk, Bajnai Gordon ezt követően a Rába gyárban is rövid látogatást tett.

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.