Az Apáczai kar dolgozói fejlődést remélnek a csatlakozástól

MEGBOMLOTT AZ EGYSÉG, ÚJRAGONDOLTÁK HELYÜKET

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap,, 2015. október 1.)

Zsenák-Kiss Szimóna

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar tanácsának minden tagja támogatta a Széchenyihez való csatlakozást. Szabó Péter dékánt és a kari tanács néhány tagját kérdeztük az integrációról, arról, hogy 15 év után miért gyengült ragaszkodásuk a soproni székhelyű anyaintézményhez. 

Szabó Péter, az Nyugat-magyarországi Egyetem (NyME) Apáczai Csere János Kar dékánja arra a kérdésre, hogy mit vár a Széchenyi István Egyetemhez való csatlakozástól, röviden így válaszolt: „Minden jót!". Majd kifejtette: „Azt az ígéretet kaptuk Földesi Péter rektor úrtól, hogy minden szakkal, mindenestül veszik át az Apáczait. Biztosított arról minket, hogy nem úgy gondolnak ránk, mint mostohákra. Azt remélem és abban hiszek, hogy ez így is lesz. Nagyon jó dolog sülhet ki az integrációból, mindenki büszke lenne arra, ha tudományegyetemen dolgozhatna és ha részt vehetne annak megvalósításában". Kérdésünkre, hogy többszöri ellenzés után miért szavazott igennel a kari tanács a csatlakozásra, elmondta: „Már nyáron is azt képviseltük, hogy ha a hatástanulmányok szerint van értelme a csatlakozásnak, ha valóban gazdaságosabb lenne a működés, akkor nem állunk ellen. Másrészt más karok – a mosonmagyaróvári és a szombathelyi – jelezték kilépési szándékukat a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Ezzel megbomlott az egység, s nekünk, mint annak alkotóelemének is újra kellett gondolnunk a helyünket. Ezzel a bölcsességgel szavazott a kari tanács". Hozzátette: „Született győri vagyok, örömmel fogok dolgozni egy egységes győri egyetemen". A karon jellemző hangulatról így szólt: „Mindenki tudja a dolgát, igyekszünk minél gyorsabban beilleszkedni. Vannak kollégák, akik aggódnak, ekkora változás előtt ez természetes. Nekik bebizonyítjuk, hogy kár volt félni – ebben hiszek".

Lőrincz Ildikó dékánhelyettes reméli, hogy „az Apáczai Kar integritását megőrizve a képzési profilját továbbviheti, minőségi oktató és kutató munkát végezhet". Számára „hiányozni fognak" a társkarok munkatársaival kialakult jó szakmai és emberi kapcsolatok, de bízik abban, hogy azok az új integrációban is tovább működnek, „ahogy korábban az NyME keretén belül is együttműködtek az egyes releváns tudományterületek képviselői a Széchenyi szakembereivel". Varga Balázs adjunktus úgy látja: „Az integráció révén szakmailag is jelentős előrelépésre lesz lehetőség és az intézmény fejlődésének szempontjából is. A Széchenyin több a kutatási lehetőség. Remélem, hogy a jövőben még gyakrabban lesz lehetőségem kutatásra". Nem vérzik a szíve az NyME-től való válás miatt, mint mondta: „Egy önálló győri egyetemnek leszünk részei, helyi irányítással, ez nagyon jó.  Úgy érzem, hogy kollégáim többsége örül a csatlakozásnak".

Az Apáczai 15,  a NyME berkeiben töltött év után csatlakozik januártól a SzE-hez.

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.