Átadták a győri Széchenyi Egyetemen a Belsőégésű Motorok Tanszék új épületét

(www.autopro.hu, A magyar gépjárműgyártók és beszállítók honlapja, Koloszár Tamás 2012. május 3.)

Tovább fejlődik a győri Széchenyi István Egyetemen (SZE) a Belsőégésű Motorok Tanszék: szerdán avatták fel a tanszék új épületét, mely az Audi Hungaria Motor Kft., Győr városa és az egyetem együttműködésében valósult meg.

- A jövő Győrben épül, itt avatjuk fel egy darabját - kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Szekeres Tamás rektor, aki szerint a régió fejlődéséhez szükség van egy szellemi központra. A rektor emlékeztetett rá, hogy évekkel ezelőtt megkereste Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft.
ügyvezető igazgatója, hogy helyezzék új dimenzióba az együttműködést. Itt az új dimenzió, az Audi és az egyetem 3. sikeres projektje - zárta köszöntőjét a rektor.

Thomas Faustmann arról beszélt, hogy látványos szép épületet adnak át, ami példa nélküli Magyarországon, de legyen példa Magyarország számára.

- A humán tőke Magyarország nagy erőforrása - jelentette ki Faustmann, s emlékeztetett arra is, az Audi évek óta a legvonzóbb munkahely Magyarországon. - Megvolt asz erőnk a hosszútávfutásra, hogy ezt a projektot megvalósíthassuk. Faustmann szerint sok nyertese van az átadott épületnek, nyertesek a magyar diákok, a város, amelynek nő a vonzereje, az egyetem, Magyarország, az Audi Hungaria, s végül nyertesek a beszállítók is.

A város nevében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester máltatta a város, az egyetem és az Audi együttműködését, a közös összefogás újabb eredményeként aposztrofálta a tanszék új épületét.

- Ez a projekt is igazolja, hogy milyen sikeres az együttműködés az egyetem, az Audi Hungaria és Győr között közösen használt szlogenünk "A jövő Győrben épül" jegyében. Csak így érhetjük el célunkat, hogy Győr nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik jelentős járműipari, gazdasági és kulturális központja legyen - mondta dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.

2011-ben elkészült a tanszéképület első üteme, amelyben egy, a legújabb technológiát képviselő fékpad kapott helyet, így a tanszéken Magyarországon egyedülálló vizsgálati folyamatokkal dolgozhatnak. A második, most elkészült építési ütemben további laborokat és oktatóhelyiségeket alakítottak ki az új épületben, többek között európai uniós alapok támogatásával.

A 2008-ban alapított tanszék fő tevékenységi köre a motormechanika és a belsőégésű motorok tribológiája (súrlódás és kopás oktatása). A hallgatók tanulmányaik alatt rendszeresen részt vesznek az Audi Hungaria kutatási-és fejlesztési projektjeiben, amelyek például a szén-dioxid és üzemanyag-csökkentésre, valamint a súrlódás-és kopásvizsgálatra irányulnak.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Tanszékcsoporthoz tartozik a Belsőégésű Motorok Tanszék mellett még két további tanszék is - az Anyagtudományi és-technológiai Tanszék, valamint a Járműgyártási Tanszék. Az Audi Hungaria Tanszékcsoport erősíti az Audi konszern és az Audi Hungaria jelenlétét a Széchenyi Egyetem. A tanszékcsoport többek között segíti a tudományos kutatómunkát, a németnyelvű mérnökképzés fejlesztését és a munkaerő-utánpótlás biztosítását az Audi Hungaria számára.

Faustmann bejelentette azt is, hogy további két új Audi tanszék is nyílik az egyetemen, így összesen öt tanszék szolgálja a jövő mérnökeinek képzését.

Események

57. IALB Nemzetközi Konferencia 2018. június 17. 00:00 - 2018. június 21. 23:00
Nyári záróvizsga időszak 2018. június 20. 00:00 - 2018. június 29. 01:00
Diplomaátadó ünnepély-MUK 2018. június 23. 14:00 - 16:00
Szenátusi ülés 2018. június 25. 14:00 - 16:00
Diplomaátadó ünnepély-MÉK 2018. június 29.