Kollégiumavató és tanévnyitó Győrben a Széchenyi egyetemen

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem 9 milliárd forintból felépült kollégiumát 2017. szeptember 4-én. 3 801 elsőéves kezdte meg tanulmányait.

Összefogás – ez a szó hangzott el a legtöbbször a győri Széchenyi István Egyetem új kollégiumának avatóünnepségén hétfőn. Erre utalt Földesi Péter, Borkai Zsolt polgármester és Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő is, kifejtve: a 9,2 milliárd forintos beruházás kétharmadát a kormány, egyharmadát a város állta.

Az új, tízszintes, 20 ezer négyzetméteres létesítmény 1 120 hallgatónak nyújt otthont. Elsőként az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, majd a Formula Student Hungary verseny résztvevői vették birtokukba a nyáron. A támogatásból egyébként a meglévő kollégium felújítása is megtörtént. Abban hat szinten 450 kétágyas szoba található.

Földesi Péter beszédében kifejtette: most is van kollégiumi várólista, de már sokkal rövidebb, mint korábban. Hozzátette: helyesebb multifunkciós épületről beszélni, mert benne a szálláshelyeken kívül közösségi tereket is kialakítottak. Kiemelte, hogy minden határidőre és első osztályú minőségben készült el.

Németh Gergő, a hallgatói önkormányzat elnöke úgy vélte, a fejlesztéssel szintet ugrott az egyetem.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy az ilyen közberuházások is hozzájárulnak a nemzetgazdaság növekedéséhez, amely az első félévben 3,7 százalékos volt.

Az új kollégium az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén is szóba került: Földesi Péter és Németh Gergő jelképesen átvette a létesítmény kulcsait Palkovics László oktatási államtitkártól, Kara Ákostól és Borkai Zsolttól. Palkovics László a jelenlévők előtt az ország egyik legkiválóbb tudásközpontjának nevezte a győrit, amelynek létszáma folyamatosan nő. Kiemelte: a kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized végére az erre szánt ráfordítás a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékára növekedjen.

A Széchenyi Egyetemen 3801 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait az új tanévben. Ez 60 fővel, 2 százalékkal több a tavalyinál, miközben országosan mintegy 3 százalékkal kevesebben nyertek felvételt. A győri univerzitás a felvettek száma, a hallgatói létszám alapján a hetedik hazánkban, a nem budapestiek közül pedig csak a debreceni, a szegedi és a pécsi előzi meg.

Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta - mondta az oktatási államtitkár a közmédiának nyilatkozva az átadás után.

 

Kollégiumavató és évnyitó a Széchenyi egyetemen Győrben

 

Palkovics László kiemelte: a tavaly elfogadott, mintegy kétszázmilliárd forintos kollégiumstratégia első beruházása volt a győri diákotthon, amely a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az olimpiai falu részét képezte. Az építést azonban nemcsak a sportesemény, hanem a növekvő hallgatói létszám is indokolta - mondta.

Hozzátette: a stratégiát átdolgozzák, mert Budapest nem rendez olimpiát, de ez nem érinti a keretösszeget, mert a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által kezdeményezett Jövőkép programnak is eleme.

A győri kampuszon létrehozott tízszintes, húszezer  négyzetméteres kollégiumot tavaly április elején kezdték építeni.  Az épületben 550 szoba van, több közösségi teret és egyetemi  lelkészséget is kialakítottak.    

Palkovics László az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén azt  hangoztatta: a kormány kutatási és ipari innovációs politikájának  elsődleges célja, hogy a magasan hozzáadott értékű tevékenységek  arányát növelje. Ezt a célt szolgálják a Felsőoktatási és Ipari  Együttműködési Központok a jövőben, ezek közül az első ilyen  központ alapkövét Győrben tették le.    

Hozzátette: kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai  Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized  végére a kutatás-fejlesztésre szánt ráfordítás a bruttó hazai  termék 1,8 százalékára növekedjen.    

Palkovics László beszélt arról is, hogy a háromszáz éves  hagyományokra visszatekintő felsőoktatási intézmény fontos  erőforrása a hazai gazdaságnak és társadalomnak, mert részt vállal  az üzleti szféra, a gazdasági és a helyi önkormányzati életben is.   

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára  arról beszélt, hogy a kormány jelenleg egy átfogó fejlesztési  programot hajt végre, amelynek keretében számos felsőoktatási  intézményben vannak beruházások.    

Borkai Zsolt, Győr Fidesz-KDNP-s polgármestere kiemelte: az  egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga  elé a város, ilyen az egyetem erősítése is, amelyhez a kollégiumi  férőhelyek bővítése is hozzájárul. Az új épület hosszú távú  befektetés a jövőbe, ami a szakképzett munkaerő nevelését is segíti.   

Földesi Péter rektor azt hangoztatta: jövőbe tekintő példát  szeretnének mutatni, amely az ipar és a felsőoktatás közötti  kétirányú tudástranszferen alapul. Olyan tantervi struktúrát  szeretnének kialakítani, ahol a hallgatók sikerrel készülhetnek fel  arra a technológiai jövőre, amelynek most még csak a szeleteit  ismerjük.    

A Széchenyi István Egyetemnek öt kollégiuma van, amelyek  összesen 2 864 személyesek. Ezek közül a legnagyobb a most átadott  új kollégium.


EYOF - Ilyen a panoráma az új egyetemi kollégiumból Győrben


Forrás: kisalfold.hu

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2018/19. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:55
Tantárgyválasztás a 2018/19. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi ülés 2018. augusztus 27. 16:00 - 18:00
Balektábor 2018 2018. augusztus 28. 08:00 - 2018. szeptember 2. 06:00