Az együttműködés hídjai Győr és az egyetem között

(www.infomiskolc.hu, 2010.03.05.)

Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott: Győr eddigi sikereiben nagy szerepe van a műszaki főiskolából lett egyetemnek. Az, hogy a régió gazdasági és szellemi központjává válhattunk, hogy a járműipar legjelentősebb vidéki bázisaként tartanak számon bennünket, nem valósulhatott volna meg a felsőoktatási intézmény értékes tevékenysége nélkül. Győr városa, az itteni vállalkozások és a jövőbeli befektetők is joggal építhetnek arra a szellemi tőkére, amelyet az egyetemi oktatók magas szintű tevékenysége, és a hallgatók tudása, kreativitása alapoz meg. A polgármester megemlítette a hiányszakmákban tanulók számára Győrben bevezetett ösztöndíj rendszert, valamint a konkrét és komoly eredményeket felmutató összefogást a magyar termékek érdekében, amelyek szintén a helyi gazdaság erősítését szolgálják.

„Hidakat kell építenünk, nem csupán folyók felett, hanem emberek, intézmények, közösségek között. Az egyetemi beruházás és a város részéről kezdeményezett, tisztán önkormányzati finanszírozású hídépítés munkálatainak összehangolása, az egymás terveihez való kölcsönös igazodás által valósulhatott meg. Remélem, további lehetőségek nyílnak előttünk újabb „hidak" építésére, s bízom benne, hogy a Széchenyi István Egyetemről kikerülő hallgatók Győrben letelepedve hozzájárulnak városunk további fejlődéséhez." - zárta a polgármester.

A miniszterelnök az egyetem rektora és Győr polgármestere kalauzolásában tekintette meg a kampuszon zajló építkezést, majd pedig a Sziget és Révfalu városrészeket összekötő új híd építését.

SZE-Győr Komplex Egyetemfejlesztési Program

A program célja egy európai színvonalú felsőoktatási intézmény kialakítása, ahol naprakész, alkalmazható ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók, korszerű eszközökkel, magas nívón folynak a valós problémákra használható választ kínáló kutatások, s ahol igen értékes partneri támogatást kaphatnak a gazdasági élet innovatív szereplői.

A központi kollégium energiahatékonyságot célzó felújítása megtörtént. Az egyetem kampusza hamarosan két új épülettel gyarapodik, amelyek összterülete közel tizenháromezer négyzetméter; ez 30 százalékos bővülést jelent az eddigi összterülethez képest. Bő egymilliárd forintból valósul meg a laborok korszerűsítése, számos új eszköz kerül beszerzésre. Teljesen megújul a kampusz környezete, bővülnek a parkolási lehetőségek, jelentősen fejlődik a közlekedési infrastruktúra.

A látható, megfogható beruházások azonban csupán a hátteret jelentik a szellemi, tudományos megújuláshoz. Az összehangolt stratégiai fejlesztések részeként, melyekhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv uniós pályázati forrásai jelentős támogatást nyújtanak, Tudásmenedzsment Központ kezdte meg működését az egyetemen, magyar és idegen nyelvű tananyagok fejlesztésével, az oktatók folyamatos továbbképzésével, az intézmény működési minőségét jelentősen fokozó vezetői információs rendszer bevezetésével, a diplomás pályakövető rendszer és a hallgatói szolgáltatások továbbfejlesztésével, a kutatási tevékenységek elmélyítésével, és számtalan további törekvéssel igyekszik megfelelni az egyetem a modern, XXI. századi felsőoktatási intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Események

Munkaszüneti nap 2018. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2017/18. tanév I. félévére 2018. augusztus 24. 06:00 - 2018. szeptember 1. 23:00
Tantárgyválasztás a 2017/2018. tanév I. félévére 2018. augusztus 27. - 2018. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 26.